04:32

SMRT PORODILJE ZBOG KORONE: Koliko je rizična trudnoća bez vakcine? Dr Goran Belojević i Vanja MIlošević u Usijanju

kurir televizijA

SMRT PORODILJE ZBOG KORONE: Koliko je rizična trudnoća bez vakcine? Dr Goran Belojević i Vanja MIlošević u Usijanju

Društvo -

Anja I. (23) iz Pirota koja se porodila pre dva dana, a zatim završila na respiratoru zbog koronavirusa, preminula je jutros u Kliničkom centru u Nišu. Nesrećna žena nije imala hronične bolesti, a nije bila ni vakcinisana. Koliko je rizična trudnoća bez vakcine? Kada je pravo vreme da se obavi imunizacija? Zašto ljudi i dalje veruju u mit da vakcina utiče na sterilitet?

Gosti Usijanja su prof. dr Goran Belojević i dr Vanja Milošević, ginekolog

Urednica i voditeljka Silvija Slamnig.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Teško je pričati bez pouzdanih informacija, ali ovo je paradoks života da žena nikad nije bliža smti nego kad daje život. Ovo je signnal da se ujedini struka, ne treba polemika da li se vakcinisati ili ne, kaže Milošević.

- Trudnice su generalno preosetljive, nauka još nema stav, niko ne može da kaže kakav je efekat vakcine za trudnice, to nema nijadan proizvođač, sad svaki kliničar procenjuje prema svakom posebnom slučaju, šta su rizii. Moj stav je da bi razmišljao o prevenciji, kaže Belojević.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Slažem se, svaki doktor treba proceni stanje svoje trudnice, a sad nas mnoge trudnice slučaju uplašene, one su inače zaplašene samom trudnoćom, ali nemamo apsolutne garancije ni za šta, ne kontroliše se da li su vakcine za trudnice, jer je rizik bez vakcinacije još veći. A neki lekari neće da svojim potpisom daju nešto za šta proizvođač ne garantuje. MI smo devalvirali vakcinaciju, pre 30-40 godina niko nije ni sumnjao da li se treba vakcinisati, kaže Milošević.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Što je osoba starija, veća je verovatnoća od smrtnog ishoda ako nije vakcinisana, ali umiru i vackinisani, ali mnogo manje. Svaka smrt vakcinisanih zahteva istraživanje, to je neprihvatljivo, kaže Belojević.

- Većina trudnica je kad je reč o kovidu, imala blage simptome, a važno je da su bebe rađane zdrave. Najgore je što se i po ovoj temi narod u Srbiji deli, neke trudnice se vakcinišu, a neke ne, kaže MIlošević.

- Starija vakcinisana osoba ima manje šanse da umre, nego mlađa nevakcinisana, jer vakcina omogućava da virus ne može da izazove teže oboljenje, vakcina smanjuje smrtnost. Vakcinacija po mom mišljenju smanjuje smrtnost i invaliditet, kaže Belojević.

- MI sad primamo samo o trudnicama, njima treba skinuti kapu, ali u ovom trenutku nisu samo trudnice ugrožene, već i druge žene, kaže Milošević.

Usijanje
foto: Kurir Televizija

- Treba da se i dalje čuvamo, držimo distancu, ali mislim da će se korona završiti kao španska groznica, mislim da će je priroda zaustaviti, tu sam optimista. Vurusu je mesto u životinjama, on će se vratiti kod njih, kaže Belojević.

- Treba da pričamo šta raditi i posle korone, kaže Milošević.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track