PAD KORONA BROJKI, NAJNOVIJI KORONA PRESEK: 7.271 novozaraženi, preminulo 46 pacijenata
Foto: Shutterstock, screenshot

presek

PAD KORONA BROJKI, NAJNOVIJI KORONA PRESEK: 7.271 novozaraženi, preminulo 46 pacijenata

Društvo -

U prethodna 24 sata na korona virus testirano je 22.715 građana od kojih je 7.271 novozaražen.

Preminulo je 46 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 246 obolelih.

Podsetimo, dan ranije na korona virus je testirano 23.991 građana od kojih je 7.549 novozaraženih. Preminulo je 47 pacijenata, na respiratorima je bio 241 oboleli.

Doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta u Kraljevu rekao je da se nažalost ostvaruje ono o čemu je govorio, ali se ne usuđuje da kaže da će broj još da raste.

"Kada smo se hvalili ogromnim brojem vakcinisanih i kako smo lideri u Evropi i svetu, kada su od mene tražili da komentarišem, ja sam govorio - nemojte da prođemo kao u sportu, dobro počnemo, a izgubimo na kraju. Sada se dešava vrlo slična stvar", ističe Šekler.

Zamenik direktora Univerzitetskog Kliničkog centra u Nišu dr Radmilo Janković kazao je i da bi imunitet krda srušio zdravstveni sistem.

Novi pacijenti su uglavnom nevakcinisani, ali njihov procenat pada kada se ide ka stacionarima i jedinicama intenzivne nege, zato što su nevakcinisani najvećim delom mlađe osobe i školska deca koja dobro podnose virus.

"Bez obzira na to što u bolnicama ima i jednih i drugih, ovo je uslovno rečeno odgovornost nevakcinisanih, jer oni su probili bedem, pokrenuli spiralu koja se ne zaustavlja. Teško je poverovati da se osoba stara 80 godina, koja leži na respiratoru, zarazila tako što je posećivala skupove i koncerte ili išla na letovanje. Ti ljudi su disciplinovani. Oni su se zarazili od mlađih koji su virus pokupili i preneli, neki se nisu ni testirali, išli u izolaciju. I danas imate gotovo apstraktne slučajeve da majke izvode decu na igralište, iako su u izolaciji zato što su pozitivna. Ili u porodici neko leži zbog virusa, a oni normalno funkcionišu, strašno je dokle smo došli", kaže Janković.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track