PREMIJERKA SRBIJE POSETILA MANASTIR I MUZEJ ŽITOMISLIĆ U HERCEGOVINI: Artefakti svedoče o kulturi i duhovnosti na ovom prostoru
Foto: Fondacija Muzej Žitomislić

iz perioda od 14. do 19. veka

PREMIJERKA SRBIJE POSETILA MANASTIR I MUZEJ ŽITOMISLIĆ U HERCEGOVINI: Artefakti svedoče o kulturi i duhovnosti na ovom prostoru

Društvo -

U okviru 102. tradicionalne manifestacije "Šantićeve večeri poezije" predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić danas je posetila Manastir i Muzej manastira Žitomislić i tom prilikom pogledala stalnu postavku Muzeja odnosno artefakata od 14. do 19. veka.

- Drago mi je što sam posetila Manastir Žitomislić i Muzej Žitomislić u kojem se nalaze vredni artefakti iz perioda od 14. do 19. veka, koji svedoče o kulturi i duhovnosti na ovom prostoru. U Muzeju se nalaze dela različitih ikonopisaca i umetnika koji svedoče o međunarodnom iskustvu ove zajednice. Jako je važno što Manastir Žitomislić i Fondacija Muzeja Žitomislić rade na međukulturnom i međureligijskom dijalogu, kazala je Brnabić.

Manastir Žitomislić, Muzej Žitomislić, Ana Brnabić, Premijerka Srbije
foto: Fondacija Muzej Žitomislić

Danilo Pavlović, iguman Manastira Žitomislić, kazao je da je poseta premijerke Ane Brnabić veoma važna u smislu podrške Vlade Republike Srbije radu Manastira i Fondacije Muzej Žitomislić.

- Ono što je važno napomenuti da je dolazak premijerke Srbije Ane Brnabić kontinuitet podrške Vlade Srbije Manastiru i Muzeju. Takođe, mislim da je već postalo prepoznatljivo da je Manastir Žitomislić, manastir koji se bavi međureligijskom i međukulturnom saradnjom na svim nivoima i radujmo se susretu sa svakim čovekom, rekao je Pavlović.

Iguman Pavlović je dodao da je Mostar jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini pa su tako i posetioci Muzeja i Manastira Žitomislić ljudi različitih nacionalnosti i veroispovesti.

Manastir Žitomislić, Ana Brnabić, Premijerka Srbije
foto: Fondacija Muzej Žitomislić

Dejan Dilberović, direktor Fondacije Muzej Žitomislić, naglasio je da je privilegija i čast da premijerka jedne regionalne sile dođe i poseti ovaj Muzej i da značaj kulturi.

- Premijerka Ana Brnabić je tokom posete pogledala postavku artefakata od 14. do 19. veka među kojima su najpoznatije žitomislićke dveri urađene u drvorezu i prekrivene zlatom, rukopisi, knjige, ikone, crkveni materijali, delovi službene odeće iz tog perioda i sve ono što je monaška zajednica sakupljala tokom vekova, naglasio je Dilberović.

Muzej Žitomislić osnovan je unutar kompleksa Manastira 1858. godine izgradnjom novog konaka i osnivanjem škole. Uz muzeju su se nalazile biblioteka i galerija što svedoči o njegovom kulturno-prosvetnom delovanju kroz vekove. Muzej su posećivali turisti, ali i poznati putopisci zahvaljujući kojima danas postoje informacije o izgledu i sadržaju umetnina i Muzeja iz tog perioda.

Manastir Žitomislić, Ana Brnabić, Premijerka Srbije
foto: Fondacija Muzej Žitomislić

Muzej Žitomislić je obnovljen 2019. godine i osim stalne postavke artefakata od 14. do 19. veka u njemu se organizuju mnogi drugi kulturni događaji. Komisija za nacionalne spomenike BiH proglasila je ceo kompleks Manastira s Muzejom nacionalnim spomenikom.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track