08:05

18. DECEMBRA POČINJE PETI TALAS KORONE? Profesor Kočović izneo prognoze za sledeću godinu EVO KADA ĆEMO MOĆI DA ŽIVIMO NORMALNO

KOVID

KOČOVIĆ NAJAVIO 5. TALAS?! Profesor upravo izneo prve prognoze za sledeću godinu DALEKO SMO OD NORMALNOG ŽIVOTA

Društvo -

Profesor informacionih tehnologija Petar Kočović analizirao je trenutnu situaciju u kojoj se Srbija nalazi kada je u pitanju epidemija korona virusa.

- Mi smo drugi najzaraženiji na svetu. Doduše, taj broj je mali kada se gleda broj zaraženih na 1.000 stanovnika. Kada pogledamo Evropu vidimo da je Srbija pored Crne Gore i Baltičkog regiona, a kada vidimo kartu celog sveta vidimo da je Srbija druga. Baltičke zemlje su najzaraženije. Najbolja situacija je u Poljskoj, oni imaju svega 55 odsto vakcinisanih, ali se pridržavaju mera - naveo je Kočović.

Petar Kočović
foto: Kurir televizija

Kako se Srbija nalazi u 93. danu četvrtog talasa, primetan je pad zaraženih, a Kočović je naveo i da smo tokom ove godine imali samo 12 nedelja normalnog života.

- Ako se nastavi ovaj trend, četvrti talas treba da se završi oko 18. decembra ove godine, kada ulazimo u peti talas. Međutim, situacija je takva da to ne može da se tvrdi sa nekom velikom verovatnoćom. Situacija je takva da zaraza jako sporo opada i čekamo da vidimo šta će se desiti u narednim danima. To što sporo opada može značiti da će u jednom trenutku naglo skočiti broj zaraženih i onda smo opet u problemu. Idemo jako sporo nadole - kaže Kočović.

Petar Kočović
foto: Kurir televizija

On je naveo i da se vakcinacija jako sporo odvija kod nas, te da ima mnogo onih koji su primili samo prvu dozu vakcine.

- Kada je u pitanju vakcinacija, jako se sporo odvija kod nas, tu smo negde oko polovine vakcinisanog stanovništva. Mi imamo negde oko 80.000 onih koji su primili prvu dozu, a nisu drugu. Kada uporedimo ovu i prošlu godinu, kada bi pravili prognoze za sledeću godinu imaćemo nešto više slobodnih nedelja nego prošle godine u kojima ćemo moći da živimo i da se ponašamo normalno - prognozira Kočović.

Kurir.rs

Bonus video:

02:21

INFORMATIČAR PETAR KOČOVIĆ U USIJANJU DANA: Oko 18. februara možemo očekivati da se ovaj talas korone završi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja