MINISTAR BRANKO RUŽIĆ ZA KURIR O NOVOM STRAVIČNOM SLUČAJU VRŠNJAČKOG NASILJA: Zabrinut sam, ove nedelje se sa ovime mora početi
Branko Ružić, Foto: Printscreen/RTS

HITNA REAKCIJA

MINISTAR BRANKO RUŽIĆ ZA KURIR O NOVOM STRAVIČNOM SLUČAJU VRŠNJAČKOG NASILJA: Zabrinut sam, ove nedelje se sa ovime mora početi

Društvo -

U Ministarstvu prosvete za Kurir su potvrdili da su obavešteni o vršnjačkom nasilju u Sremskoj Mitrovici

Dečak (13), učenik osmog razreda OŠ "Sveti Sava" u Sremskoj Mitrovici pretukao je trojicu vršnjaka, a jedan od njih završio je u bolnici. Prvog dečaka pretukao je na odmoru ispred prodavnice, van škole, a drugu dvojicu u hodniku škole, ispred učionice. O ovom stravičnom slučaju obavešteni su MUP, nadležno tužilaštvo, Centar za socijalni rad, kao i nadležno ministarstvo.

U Ministarstvu prosvete za Kurir su potvrdili da su obavešteni o vršnjačkom nasilju u Sremskoj Mitrovici i da očekuju od školskog tima za zaštitu da adekvatno reaguje.

Resorni ministar Branko Ružić za Kurir je još jednom ponovio da "najoštrije osuđuje svaki vid nasilja".

- Veoma sam zabrinut zbog slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se u proteklom periodu dogodili u školama. Ministarstvo prosvete će zbog toga intenzivirati preventivne aktivnosti i preko školskih uprava inicirati saradnju s lokalnom zajednicom, centrima za socijalni rad i MUP - rekao je ministar i dodao da će ove sedmice u Smederevskoj Palanci početi sastanci s roditeljima o vršnjačkom nasilju i ulozi škole, porodice i institucija socijalne zaštite i policije u prevenciji svih oblika nasilja.

- Važno je istaći da je u zaštiti i prevenciji od vršnjačkog nasilja neophodna podrška i delovanje svih činilaca društva, kao i da svi prepoznaju značaj vaspitnog rada, uz poseban akcenat na nenasilnu komunikaciju, mirno rešavanje konflikata i neprihvatanje nasilja kao oblika ponašanja. Neophodno je da svi akteri, uključujući i porodicu, daju konstruktivan doprinos u stvaranju bezbedne i podsticajne sredine za život i razvoj dece - rekao je Ružić.

Kurir.rs / Suzana Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track