01:46

ŠEST OSOBA STRADALO OD STRUJNOG UDARA NA NAŠIM PRUGAMA: Plastični hirurg o povredama do kojih dolazi kada kroz telo prođe STRUJA

kurir televizija

ŠEST OSOBA STRADALO OD STRUJNOG UDARA NA NAŠIM PRUGAMA: Plastični hirurg o povredama do kojih dolazi kada kroz telo prođe STRUJA

Društvo -

Vest da je juče dečaka koji se popeo na vagon - udarila struja uznemirila je celu zemlju, a to je šesti slučaj strujnog udara na srpskim prugama od početka godine. U poslednjih pet godina povrede su doživele 33 osobe na prugama Srbije, od kojih su polovina tinejdžeri.

Dvadeset i pet hiljada volti prolazi kroz kontaktnu mrežu iznad železničke pruge u svakom momentu, bilo da se voz kreće ili stoji. Igra na vagonima ili pored njih često se kobno završava, a u Železnicama Srbije kažu da je odgovornost na onima koji se tu nađu.

Nenad Stanisavljević iz "Infrastrukture železnice Srbije" navodi da njihova infrastruktura ima više od 3.500 km pruge.

"To jednostavno niti je moguće ograditi na bilo koji način niti bilo koje fizičko obezbeđenje može da tu dužinu koloseka i tu dužinu pruge zaštiti”, objašnjava on.

hirurg
foto: Kurir TV

Sa druge strane, specijalista plastične hirurgije Branislav Trifunović navodi da ko preživi ovako jak udar, prolazi kroz dug i bolan oporavak jer ne strada samo površina kože, već struja prolazi kroz sve unutrašnje organe. “Najčešće i najbolje prolazi kroz nerve i kroz mišiće, tako da dolazi do oštećenja nervnog sistema, mišića i, između ostalog, i srčanog mišića. Često stradaju i kosti usled preloma, padova, trauma mozga i svega ostalog”, nabraja hirurg. (Kurir.rs)Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:06

TRAGEDIJA U OBRENOVCU: Dve devojčice ubila struja u stanu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track