DR DARIJU MESECIMA NISTE VIDELI BEZ MASKE, A SAD IZGLEDA OVAKO: Danas je u Nišu obradovala 70 nezaposlenih! (FOTO)
Foto: Đorđe Krstić

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

DR DARIJU MESECIMA NISTE VIDELI BEZ MASKE, A SAD IZGLEDA OVAKO: Danas je u Nišu obradovala 70 nezaposlenih! (FOTO)

Društvo -

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić uručila je danas u Nišu 70 ugovora za samozapošljavanje nezaposlenih lica i tom prilikom istakla da je Grad Niš primer dobre prakse kada su u pitanju politika zapošljavanja i poboljšanje uslova života i rada građana.

„Zajedno idemo dalje, zajedničkim snagama želimo da sledeće godine kažemo da smo postigli još bolje rezultate i još veći uspeh. Nadamo se da će mladi preduzetnici koji danas imaju priliku da uplove u svet preduzetništva biti uspešni i da zajedno gradimo još bolju i napredniju Srbiju“, poručila je Kisić Tepavčević.

Darija Kisić Tepavčević, Niš
foto: Đorđe Krstić

Kisić Tepavčević je ukazala da su na tržištu rada ostvareni dobri rezultati - stopa nezaposlenosti u Srbiji je u drugom kvartalu ove godine smanjena za 1,7 odsto u odnosu na prvi kvartal, dok je stopa zaposlenosti u drugom kvartalu porasla za 1,9 odsto u odnosu na prvi kvartal, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ministarka Kisić Tepavčević je navela su Niš i Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine izdvojili 55,8 miliona dinara za sprovođenje pet mera aktivne politike zapošljavanja u tom gradu. Kako je dodala, u Nišavskom okrugu beleže se dobri rezultati, pa je u tom delu naše zemlje od početka godine zaposleno 14.534 osobe koje su bile evidentirane u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, što je za 14,5 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Obuhvat vakcinacije u ustanovama socijalne zaštite veći od 90 odsto

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević ocenila je danas u Nišu da je epidemiološka situacija u ustanovama socijalne zaštite u Srbiji "povoljna" i dodala da je trenutno 288 korisnika inficirano korona virusom. ; Ona je izjavila kako je obuhvat vakcinacije korisnika ustanova socijalne zaštite veći od 90 odsto, što je "pravi primer kako je mala verovatnoća da će doći do zaražavanja vakcinisanih lica, i kada se nalaze u uslovima kolektivnog smeštaja i kada pripadaju visoko rizičnoj kategoriji".

"Kada bismo imali toliki obim imunizacije i u opštoj populaciji mi bismo odavno pobedili virus", kazala je ministarka posle obilaska Gerontološkog centra u Nišu u kom, kako je navela, nema kovidom inficiranih korisnika. Ona je kazala da je kod većine korisnika ustanova socijalne zaštite prisustvo virusa slučajno otkriveno jer se testiraju nakon svakog ulaska i izlaska iz tog objekata.

"Posete su u mnogim ustanovama, uključujući i Gerontološki centar u Nišu, privremeno obustavljene zbog preventivnih razloga. Posete će biti dozvoljene čim se poboljša opšta epidemiloška situacija", navela je Kisić Tepavčević. Ministarka je apelovala na sve gradjane da se vakcinišu, navodeći da je prethodnih dana povećan broj vakcinacija. ; "Svaka druga mera bi se odnosila na odlaganje izloženosti, a u uslovima kada ima dostupnih vakcina i kada je vakcina besplatna, isključiva i jedina mera jeste vakcinacija", kazala je Kisić Tepavčević.

Prof. dr Kisić Tepavčević je novim preduzetnicima poželela uspeh u radu i da vrlo brzo budu u prilici da zaposle svoje sugrađane. Ugovore o samozapošljavanju uručila je i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je zahvalila Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Nacionalnoj službi za zapošljavanje na podršci Nišu i ostalim lokalnim samoupravama da zaposle svoje građane.

Dr Darija bez maske
Dr Darija bez maskefoto: Đorđe Krstić

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović rekao je da ove godine postoji veliko interesovanje nezaposlenih širom Srbije da započnu sopstveni biznis, da je do sada dodeljeno više od 3.000 subvencija za samozapošljavanje i da veruje da će do kraja godine biti dodeljeno oko 4.000 tih subvencija.

Martinović je rekao i da Republika Srbija, u saradnji sa lokalnim samoupravama, godišnje uloži oko milijardu dinara u program samozapošljavanja, a da je ove godine iz Budžeta Republike Srbije izdvojeno 5,7 milijardi dinara za različite programe zapošljavanja, među kojima su programi stručne prakse, programi za pripravnike, program „Moja prva plata“ i drugi.

Darija Kisić Tepavčević, Niš
foto: Đorđe Krstić

U okviru posete Nišu, ministarka Kisić Tepavčević i direktor Martinović će posetiti kompaniju “Tehno i oprema inženjering Niš”, koja se bavi proizvodnjom opreme, projektovanjem i konsaltingom u ugostiteljstvu, a sa kojom NSZ poslednjih nekoliko godina ostvaruje dobru saradnju po pitanju zapošljavanja nezaposlenih lica.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track