TUGA U KRALJEVU: Preminula još jedna porodilja (36) zaražena koronom, beba spasena
Foto: Kurir/J.S.

strašno

TUGA U KRALJEVU: Preminula još jedna porodilja (36) zaražena koronom, beba spasena

Društvo -

Od posledica infekcije korona virusom, u Kliničkom bolničkom centru u Kragujevcu jutros je preminula porodilja (36) iz Kraljeva.

- Sa izuzetno niskom saturacijom ona se u ponedeljak javila lekarima u Kraljevu, odmah je primljena na Kovid odeljenje, a ubrzo transportovana u KBC Kragujevac. Tamo joj je urađen hitan carski rez, a beba spasena. I pored svih napora lekara, nesrećna žena je, nažalost, preminula, izjavio je dr Zoran Mrvić, direktor kraljevačke Opšte bolnice "Studenica".

Kraljevo, KBC Kraljevo, Zoran Mrvić
foto: Kurir/J.S.

Po rečima dr Milana Parezanovića, načelnika Infektivnog odeljenja kraljevačke Opšte bolnice "Studenica“, preminula porodilja je na antigenskom testu u Kraljevu najpre bila negativna, a njen suprug pozitivan na testu kojim se utvrđuje prisustvo korona virusa.

- Nažalost, ubrzo je došlo do pogoršanja njenog zdravstvenog stanja zbog kojeg je žena izgubila bitku sa ovim opakim virusom, naveo je Parezanović koji je, inače, i koordinator Kovid bolnice u ovom gradu.

On je na konferenciji za novinare dodao da se u kraljevačkoj bolnici trenutno leči 55 kovid pacijenata, dok se na intenzivnoj nezi nalazi 13 pacijenata (4 su intubirana, 4 se nalaze na neinvanzivnoj ventilaciji, a 5 na "high flow" režimu).

- Tokom protekla 24 časa primljeno je 6 bolesnika, otpušteno njih 7, a 1 pacijent je transportovan na dalje lečenje u Kovid bolnicu u Kruševcu, dok su 3 pacijenta preminula. Uglavnom se radi o teškim kliničkim slikama, različite starosne dobi, a moram da naglasim da su sva tri bolesnika koja su preminula, bili nevakcinisani, sa značajnim komorbiditetima, koji su zahtevali imunizaciju, kazao je dr Parezanović.

Kada je u pitanju Kovid ambulanta, naveo je on, tokom cele sedmice bilo je, u proseku, između 210 i 230 pregleda dnevno, što je i očekivano, s obzirom na veliki broj novoinficiranih u gradu na Ibru.

- Što se tiče prvih pregleda u Kovid ambulanti, imam utisak da je dostignut vrhunac oboljevanja i da je sada u nekom platou, oko 80 do 90 pregleda dnevno, tako da očekujem da se taj broj neće dalje povećavati, nego da će se smanjivati, kazao je dr Parezanović.

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, koji je u petak prosleđen medijima iz kraljevačke Gradske uprave, u poslednja 24 časa, u zdravstvenim ustanovama sa područja grada na Ibru testirano je ukupno 595 uzoraka nazofaringealnog brisa na prisustvo novog korona virusa, a prisustvo je potvrđeno kod 135 osoba.

Ukupan broj potvrđenih slučajeva infekcije od početka epidemije u ovom gradu je 24.724.

(Kurir.rs/J. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track