FIZIČKI I DUHOVNI LEK

DREVNO ALTERNATIVNO LEČENJE STIGLO I KOD NAS: Popularizovali ga OLIMPIJCI, utiče na 200 različitih bolesti, IZGLED KRVI sve govori

Društvo -

Od kada su se sportisti na Olimpijskim igrama pojavili sa krugovima na leđima, puštanje krvi ili hidžama, drevno alternativno lečenje duboko ukorenjeno u islamskoj kulturi i religiji, doživelo je ekspanziju na svim meridijanima.

Tako je i profesor orijentalistike iz okoline Tuzle, Hidajet Ikanović, došao u kontakt sa metodom koja pospešuje imunološki sistem i ublažava do 200 različitih bolesti. Zato ne čudi što zbog velike zainteresovanosti pacijenata nekoliko puta nedeljno dolazi iz sela Teočak u BiH u Beograd.

hidžama
foto: Kurir TV

"Hidžama me je oduvek zanimala i mogla bi biti nešto kao porodična tradicija jer se i moj deda bavio njom. Inače, u islamskoj kulturi hidžama je zastupljena i kažu da nije samo fizički, nego i duhovni lek", navodi on i dodaje da postoje četiri vrste hidžame: masirajuća, suva hidžama bez puštanja krvi, mokra sa puštanjem krvi i hidžama pijavicama.

hidžama
foto: Kurir TV

Za sve zainteresovane, Hidajet kaže da tretman nije bolan, da traje između 45 minuta i sat vremena i da se ponavlja u kontinuitetu 21 dan.

"Imamo čaše koje su za jednokratnu upotrebu, ova čaša je plastika, imamo gore jednu gumicu ili ventil, imamo, kako mi to zovemo pištolj, u stvari je to pumpica koja povlači vakum. Samim skidanjem te pumpice, kada se povuče vakum, potrebno je između pet i sedam minuta da te čaše ostanu na telu. Polako se skine čaša i lagano zaseče, ja radim inače žiletom, protivnik sam skalpela jer je malo deblji. Ožiljci od hidžame ne smeju da ostanu na telu", objašnjava majstor drevne veštine i naglašava da posle tretmana nema nikakvih nus pojava.

hidžama
foto: Kurir TV

Pacijent može samo prvi put da doživi neku vrstu stresa, jer ipak ne poznaje proces, navodi Hidajet.

"Zbog toga ja praktikujem da pustim jednu času, pa vidim kako se ponaša, razgovaram, i obavezno naglašavam da tokom hidžame nema spavanja, potreban je razgovor bez obzira što ona opušta. Ovo nije puštanje venske krvi nego kapilarne, i ako postoji neki problem, mi znamo šta je po boji kože i po boji krvi, tako da ne morate ići po nalaze i čekati danima. Ovde na ovom delu tela gde je zarezano, mozgu dolazi informacija da je telo povređeno i onda mozak šalje odbrambeni mehanizam", objašnjava on princip kojim se bolest umiruje.

hidžama
foto: Kurir TV

A da je reč o ozbiljnom pristupu, potvrđuju njegovi sertifikati iz Medine, iz Bosne i Hercegovine u kojoj postoji udruženje Hidžama koje je formirano kako bi se podigla na viši nivo.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track