IVAN SPOJIO DRVO I VATRU PA OSVOJIO SVET: Hobi pretvorio u uspešan biznis, a njegov rad stigao je i do Zlatana Ibrahimovića (FOTO)
Foto: RINA

IVAN SPOJIO DRVO I VATRU PA OSVOJIO SVET: Hobi pretvorio u uspešan biznis, a njegov rad stigao je i do Zlatana Ibrahimovića (FOTO)

Društvo -

Ivan Đurić iz Užica je jedan od onih koji je svoj hobi pretočio u uspešan biznis. Kada je pre nekoliko godina odlučio da se bavi pirografijom nije ni sanjao da će njegovi radovi na lipovoj dasci završiti u rukama Majk Tajsona, Snup Doga i Zlatana Ibrahimovića, jer je upravo to pevačica birala kao poklon poznatom fudbaleru koji obožava njene hitove.

"Ona je negde čitala o mom radu i zamolila me da uradim i njegov lik. Uradio sam dve verzije i kako nije mogla da se odluči ponela je obe. Kad ih je Zlatan dobio, čuo sam da su mu se dopale i to je još jedan podstrek više da nastavim sa mojim radom", rekao je za Ivan.

Ivan Đurić, pirigrafija
foto: RINA

Prva poznata ličnost koju je nacrtao bio je Emir Kusturica, a lično mu je odneo rad na Mećavnik. Poklon mu se izuzetno svideo, te ga je odmah okačio u svoju kolibu. Posle su na red došli čuveni bokser i reper.

"Za svoj rad koristim isključivo lipovu dasku, užarenom olovkom se povlače linije i dobija željeni lik. Na taj način spojio sam svoju ljubav prema umetnosti i drvetu. Pirografija je slikanje užarenim predmetom, a ako se radi na drvetu, ono se prvo polira. Nakon što se uradi, rad se prelakira, a zatim maže uljima, tako da slikama ni vreme, sunce i vlaga ne mogu apsolutno ništa", izjavio je ovaj umetnik iz Užica.

Ivan Đurić, pirigrafija
foto: RINA

Kako kaže za jedan rad potrebno mu je oko sedam dana. Sada se potražnja za slikama na drvetu poprilično povećala. Srbi najčešće traže portrete patrijarha Pavla, a stranci slike svojih kućnih ljubimaca, pa Ivan više i ne zna broj mačaka i pasa koje je naslikao.

Vrlo često radi i one crteže koji nisu za prodaju i ljubomorno ih čuva u svojoj privatnoj arhivi.

(Kurir.rs/RINA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track