01:02

KO ZNA KOLIKO SU MAČAKA POJELI DOSAD: Ne stišava se bura nakon UZNEMIRUJUĆEG SNIMKA kineskih radnika iz Zrenjanina BIĆE TOGA JOŠ

neverica

NISMO NAVIKLI NA OBIČAJE STRANIH RADNIKA: Ne stišava se bura nakon UZNEMIRUJUĆEG SNIMKA kineskih građevinara u Zrenjaninu

Društvo -

Dranje životinje i priprema mesa za obrok zgrozilo je sve koji su videli snimak kineskih radnika iz Zrenjanina!

Na društvenim mrežama, podsetimo, pojavio se snimak na kome se vide dvojica kineskih radnika u krugu buduće fabrike "Linglong" u Zrenjaninu koji prema nezvaničnim informacijama deru mačku ili zeca.

Na uznemirujućem snimku vidi se manja životinja, razapeta za gredu na gradilištu, koju jedan muškarac nožem nonšalantno dere, a drugi stoji kraj njega oslonjen o ašov.

Socijalni psiholog Vesna Tomić smatra da je snimak šokantan.

- Pretpostavljam da su ljudi koji su videli snimak uznemireni i uplašeni. Neprijatno je to videti bez obzira na to šta je kome u kulturi i tradiciji - rekla je Tomić u jutarnjem programu Televizije Kurir.

Nutricionistkinja Ana Todorović navodi da strane radnike verovatno šokiraju neki naši običaji.

- Ko zna koliko se toga desilo, a da mi ne znamo! Od skora postoji zakon da se proteini od insekata ubacuju u hranu. To važi za istočnjačke države. To im je izvor proteina i masti i svrstava se u zdravu hranu. Ima jako dobru nutritivnu vrednost - rekla je Todorović.

Tomić je naglasila da Srbija nije pripremljena za dolazak strane radne snage.

- To je deo njihove kulture. Jako je neprijatno, ali biće toga još jer imamo mnogo radnika iz različitih zemalja - rekla je Tomić.

Vesna Tomić, Ana Todorović
foto: Printscreen/Kurir TV

Kinezi inače ne koriste hleb u ishrani, a Todorović je naglasila da je njihova hrana zdravija varijanta ručka i to pre svega zbog više vrsta povrća.

- Jedina problematika kod naručene kineske hrane je veliki broj sosova koji sadrže mnogo šećera - navodi Todorović.

Vesna Tomić, Ana Todorović
foto: Printscreen/Kurir TV

Tomić podseća da zapravo malo znamo o kineskoj kulturi.

- Ono što je za njih normalno za nas nije prihvatljivo. Mi vrlo malo znamo o kineskoj kulturi, a oni se osećaju kao kod kuće. Njihovi radnici nisu prilagođeni našim zakonima i baš ih briga. To ih ne interesuje - smatra Tomić.

Ukoliko bismo konzumirali egzotične specijalitete poput pokvarenog jajeta ili pečenog majmuna prema rečima nutricionistkinje verovatno bismo imali velikih zdravstvenih problema.

jutarnji
foto: Kurir TV

- Navikli su od malena da recimo jedu pokvarena jaja. Njihova crvena mikro flora je tome prilagođena i nemaju probleme usled toga, a mi ko zna kako bismo reagovali - rekla je Todorović. Nadležni se još nisu oglasili povodom incidenta u Zrenjaninu.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

03:25

Pogledajte ujed čoveka na psu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track