Ljajić za ograničenje plata ćata
Foto: Print Screen

Ljajić za ograničenje plata ćata

Društvo -
Plate direktora u javnim preduzećima i agencijama su potpuno nesrazmerne i dešava se da direktor agencije ima veću platu od predsednika države. Te plate, odnosno njihovi maaksimalni iznosi, moraju da budu ograničene, rekao je Ljajić

NIŠ - Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je u Nišu da podržava ograničavanje plata u javnom sektoru, ali da nije za to da se ograniče ili zamrznu penzije u Srbiji.

"Plate direktora u javnim preduzećima i agencijama su potpuno nesrazmerne i dešava se da direktor agencije ima veću platu od predsednika države. Te plate, odnosno njihovi maaksimalni iznosi, moraju da budu ograničene", rekao je Ljajić na svečanosti povodom završetka adaptacije Glavnog poštanskog centra Niš.

Ljajić je kazao da nije za to da se zamrznu penzije, ili da budu ograničene, jer su "ionako male i postale su više socijalna nego ekonomska kategorija". "Jesam za to da se ograniče plate u javnim službama, javnom sektoru. Ljudi koji danas rade u državnoj upravi u javnim preduzećima su u privilegovanom položaju u odnosu na one koji, pre svega, ne rade i one koji rade u privredi. Tu postoji značajan prostor za uštede", rekao je Ljajić.

On je najavio da će se Vlada vrlo brzo intervenisati sa 40 hiljada tona merkatilnog kukuruza iz robnih rezervi i pomoći primarnim poljoprivrednim proizvođačima koji proizvode stočnu hranu. "Robne rezerve obezbediće još dodatnih do 200 hiljada tona merkatilnog kukuruza kako bi mogli da nastavimo sa tom vrstom intervencije i sprečimo povećanje cena stočne hrane, a onda posledično i poskupljenje mlečnih proizvoda i mesa", rekao je ministar trgovine. Ljajić je ocenio da se čitava strategija smanjenja spoljnotrgovinskog deficita bazira na privlačenju što više stranih direktnih investicija jer su od pet najvećih izvoznika Srbije četiri strani investitori.

"Drugačije bi bilo da Srbija ima domaći proizvod koji može da izdrži konkurenciju i da se izveze. Zbog toga pomažemo domaću proizvodnju subvencijama i one će biti nastavljene. Svako ko proizvodi kvalitetnu robu koja može da se izveze mora biti podržan od strane države i to je jedini način da mi smanjimo spoljnotrgovinski deficit i da izađemo iz krize", rekao je Ljajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track