01:23

ZA LAŽNU DIPLOMU MOŽE SE I U ZATVOR! Posle ovih reči advokata VARALICE će se zapitati

poraz društva

SVAKA DESETA DIPLOMA LAŽNA I KOŠTA DO 10.000 €: Za ovo krivično delo kazna i do PET GODINA, a evo ko ih najčešće prijavljuje

Društvo -

U Srbiji je prema procenama Ministarstva prosvete skoro svaka deseta diploma lažna!

Cene za falsifikovani fakultetski dokument iznose od 2.000 do 10.000 evra, ali je porazno da se takav "biznis" preneo i na srednje škole.

Kristina Anđelković, advokat, kaže da privatno nije čula da je neko na takav način došao do zvanja, ali da se u praksi neretko susretala sa ovakvim slučajevima.

"Problem kod tih diploma je što ne nastaju kad su ta deca školskog uzrasta već se događaju zarad prekvalifikacije u inostranstvu kako bi ih nostrifikovali i dobili ulaznicu za neki posao", rekla je Anđelković.

Dodala je da je dokazivost ovakvih radnji problematična jer neko treba da ih prvo prijavi, a s obzirom na to da se koriste recimo u Nemačkoj naši organi najčešće i ne budu upoznati sa slučajem.

Posrednik je taj koji je izvršio krivično delo, ali je teško dokazivo jer njegov potpis nije na diplomi, a najčešće nije ni zaposlen u obrazovnoj ustanovi.

"Do posrednika je najteže doći jer nikada nemamo dokaza", objasnila je ona.

Verica Kozarev Klarić, psiholog i psihoterapeut, dodaje da je zatečena cenovnicima ispita i raznolikošću falsifikovanih diploma.

"Ono zbog čega se sve dešava je da su mladi žrtve poremećenih vrednosti. Naša uverenja se formiraju u detinjstvu, a sa njim i naš identitet. Deca koja žive u savremenom potrošačkom društvu, koje je brzo i gde su zarada i profit pokretači svih procesa, pokušavaju da na što brži i lakši način dođu do ciljeva", rekla je ona.

To su stvari koje se kose sa zdravim razumom i logikom, pogotovo kod profesija gde i životi mogu da budu ugroženi, dodala je ona i zaključila da takvi pojedinci uvek isplivaju kao "kukolj u žitu" te da na duže staze nema perspektivu i uspeh.

Anđelkovića kaže da je krivična kazna od tri meseca do pet godina, a tu su posrednici koji mogu biti okrivljeni.

"Najčešći slučaj je da poslodavac prijavi nekog ko je kupio diplomu", kaže ona i dodaje da se takvim slučajevima bave policija i tužilaštvo.

03:01

PSIHOLOG OTKRIVA: Ovo je razlog zašto mladi FALSIFIKUJU DIPLOME

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

09:43

Dečak iz Obrenovca je najmlađi automehaničar u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track