09:31

PROBLEM POVRAĆAJA NOVCA IZ GRČKE: Turističke agencije poručuju da su im ruke vezane, a udruženje potrošača TRAŽI JEDNU BITNU STVAR

PROBLEM

KAKO DO NOVCA IZ GRČKE? Turističke agencije nude alternativno REŠENJE, ali JEDNA bitna stvar može SPASITI SITUACIJU

Društvo -

Pojedini turisti još uvek čekaju povraćaj novca uplaćenih aranžmana u Grčkoj. Iz turističkih agencija poručuju da se strpe ili da iskoriste priliku za korišćenje vaučera. S druge strane iz agencija za zaštitu potrošača kažu da turističkim agencijama ne veruju. Traženo je da se ispita tok novca.

- Doći će i do toga da se vrši povraćaj novca. Međutim, ono što mi svima savetujemo to je da iskoriste priliku da za korišćenje vaučera, odnosno potvrde o zamenskom putovanju možete da ostvarite dodatni popust za uplatu aranžmana koji su već počeli za narednu sezonu - rekla je šefica poslovnice turističke agencije Tanja Protić za Kurir.

gosti
foto: Kurir Televizija

Ona je navela da su turističkim agencijama "vezane ruke".

- Srpske agencije uglavnom imaju novac kod vlasnika vila i vlasnika objekata, a ne kod turističkih agencija. Vrlo mali procenat novca je zadržan i to za hotelski smeštaj. Informacija koju smo dobili da će grčke agencije vraćati novac srpskim agencijama, nije baš tako - objasnila je Tanja Protić.

Dejan Gavrilović iz "Efektive" tvrdi da "dobar deo" koji je iznela Protić, a tiče se agencija i vlasnika objekata nije istina.

gosti
foto: Kurir Televizija

- Standardna priča. Mi smo imali par puta situacije gde su potrošači proveravali sa hotelom ili vilom u Grčkoj, gde oni kažu da nemaju nikakvu uplatu. Problem je nastao sa uredbom koja je doneta prošle godine. Mi smo odmah ukazali na to da će se upravo ovo dešavati, da mnoge agencije neće imati ili neće hteti da vrate novac. Dokaz tome je da su neke agencije dobile manje polise osiguranja. Znači da im ni osiguravajuće kuće ne veruju - istakao je Gavrilović u "Redakciji".

Kako je naveo, jedna od bitnih stavki za rešenje problema je da se ispita i tok novca.

- Ja ne mogu da progutam tu priču da sam ja vlasnik npr. turističke agencije i da poslujem sa nekom vilom godinama, a ona neće ili ne može da vrati novac. Pa valjda imamo neki ugovor. Mi smo tražili da turistička inspekcija ispita tokove novca.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:53

NAJNOVIJA SAZNANJA: Od 1. januara 2022. godine putovanja u EU moguća samo za vakcinisane?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track