06:10

SUMORNA STATISTIKA: Svaka treća osoba na svetu oboleće od nekog KARCINOMA! DOMINA izlečila RAK DOJKE i poslala VAŽNU PORUKU ženama

Srbija druga u Evropi po smtnosti

SUMORNA STATISTIKA: Svaka treća osoba na svetu oboleće od nekog KARCINOMA! DOMINA izlečila RAK DOJKE i poslala VAŽNU PORUKU ženama

Društvo -

Bolest sam doživela kao opomenu, da nešto moram da promenim u svom životu. Da kažem, ne mogu, ne umem, ne želim a da nemam osećaj krivice", ispričala je ova dama

Domina Spasić, predsednica Udruženja "Budimo zajedno", izlečena je od raka dojke, najčešćeg tumora kod žena, ali za sebe ipak ne može da kaže da je potpuno zdrava.

"Redovno sam išla na preventivne preglede, jer ako se na vreme bolest otkdije onda se i leči. Pre 25 godina, kada sam imala 49, su između dva, redovna preventivna pregleda otkrili bolest, pre 18 godina sam operisana, prošla proces lečenja i sad asam dobro", ispričala je Domina u mesecu koji je tradicionalno posvećen borbi protiv ove opake bolesti.

Trudi se, kako kaže, da živi normalan, kvalitetan život.

"Bolest sam doživela kao opomenu, da nešto moram da promenim u svom životu. Da kažem, ne mogu, ne umem, ne želim a da nemam osećaj krivice", ispričala je ova dama.

Posavetovala je da ovu filozofiju svaka žena treba da usvoji i da shvati da je najveći prijatelj raka dojke strah.

"Žene izbegavaju da idu kod lekara iz straha šta će da im se kaže. Time odlažu mogućnost izlečenja i lakšeg lečenja. Nijedna bolest neće čekati, savet svim ženama da idu na redovne ultrazvučne preglede ili mamografske jednom godišnje i jednom mesečno da urade samopreglede", zaključila je ona.

Naglasila je da je Srbija druga u Evropi po smtnosti žena od raka dojke, a po broju obolelih smo na sredini liste.

"Ne zna se tačno šta izaziva bolest, mislim da je u mom slučaju stres bio podstrekivač", zaključuje naša sagovornica.

Inače, procene su da će svaki treći čovek na našoj planeti za života verovatno oboleti od neke vrste karcinoma. Najčešća maligna bolest kod žena je upravo karcinom dojke, koji čini oko 25 odsto tumora kod žena, a ujedno je i vodeći uzrok smrtnosti među malignim tumorima u ženskoj populaciji. Karcinom dojke kod muškaraca je redak i predstavlja oko 1 odsto svih slučajeva.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:46

RAK DOJKE: Preminulo 685.000, a obolelo više od dva miliona žena

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track