PENZIONERI DOBILI PO 30 EVRA: Pitali smo ih kako će da potroše pare - neko na slavu, neko na unuke, a NEKI STAVLJAJU U SLAMARICU
Foto: Shutterstock

Najstariji građani zahvalni za pomoć koju su dobili od države

PENZIONERI DOBILI PO 30 EVRA: Pitali smo ih kako će da potroše pare - neko na slavu, neko na unuke, a NEKI STAVLJAJU U SLAMARICU

Društvo -

Srpski penzioneri, korisnici socijalne pomoći i zatvorenici juče su dobili po 30 evra, kao drugi deo državne pomoći "30 plus 30 evra", a najstariji Beograđani s kojima je Kurir razgovarao kažu da su pristigle parice već namenili unucima i za spremanje slava. Zadovoljni su, kako kažu, i što ih u decembru čeka još po 20 evra, od Nove godine stalna povišica od 5,5 odsto, a potom i po 20.000 dinara jednokratne pomoći.

- Raduje me što nas početkom naredne godine očekuje i povećanje plata i penzija, ali i 20.000 dinara. Penzioneri nikad nisu imali ovolika povećanja. Polovina ovih para što su sad legle otići će za namirnice, a polovina mora da se uštedi za slavu i praznike, da se unucima kupi nešto - rekao je penzioner Ljubomir Stošić (83), kome svaka isplata bilo kakve novčane pomoći u vreme pandemije mnogo znači.

Penzioneri
foto: Ana Paunković

I penzioner Miloš Nikolić (84) kaže da je svaka pomoć dobrodošla i da nijedan dinar nije za bacanje:

Penzioneri
foto: Ana Paunković

- Obično taj novac koji padne s neba metnem u slamaricu kad zafali za nešto. Svake godine dobijemo povećanje plata i penzija i to me raduje. Pošto imam unuke, vodiću ih posle škole na ćevape. Daću im da ostave neki dinar u kasu jer sakupljaju za televizor.

Penzioner Živojin Petrović (67) pak kaže da će ovim parama kupiti namirnice za slavu.

- U decembru dobijamo još 20 evra, a pošto imam unuke, kupiću im slatkiše za novogodišnje praznike. Sve pohvale za predsednika Vučića i ministra Malog. Bog da ih poživi - rekao je Petrović.

A ministar finansija Siniša Mali juče je najavio da će po 30 evra danas i sutra dobiti i svi ostali punoletni građani, njih oko 5,7 miliona koji su se za ovu pomoć prijavili, ali i potvrdio da su budžetom za 2022. godinu isplanirane i povišice zaposlenima:

Siniša Mali
foto: Printscreen/RTS

- Budžetom su predviđena povećanja plata zaposlenih u javnom sektoru od sedam procenata, dok će zarade za zaposlene u vojsci, zdravstvu i socijalnim službama porasti za osam odsto. Penzije će, po primenjenoj švajcarskoj formuli, biti veće za 5,5 procenata, a kad se na to doda i 20.000 dinara novčane podrške najstarijima u februaru sledeće godine, dolazi se do 11,2 odsto povećanja penzija u 2022. godini u odnosu na ovu godinu - rekao je Mali za RTS.

Najbrže rastuća ekonomija

Veće investicije i životni standard

Ministar Siniša Mali najavio je da je budžet za narednu godinu projektovan po stopi rasta od 4,5 odsto, a ove godine od 7,3 do 7,5 odsto:

- Srbija postaje jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi u ovom trenutku uprkos pandemiji koronavirusa. Dve su osnovne karakteristike narednog budžeta - nikad veće kapitalne investicije, a sa druge strane, ići ćemo s podizanjem životnog standarda građana Srbije.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja