01:36

FRAPANTNO: Žene do 35 godina imaju sve manje jajnih ćelija STRES, DUVAN, LOŠ VAZDUH I HRANA GLAVNI UZROČNICI STERILITETA

BORBA ZA POTOMSTVO

FRAPANTNO: Žene do 35 godina imaju sve manje jajnih ćelija! Glavni uzročnici steriliteta su STRES, DUVAN, LOŠ VAZDUH I HRANA

Društvo -

Svaki šesti par u Srbiji bije bitku za potomstvo, a iz najstarije klinike za lečenje steriliteta iz koje je za 31 godinu izašlo više od 10.000 beba, kažu da su uzroci mnogobrojni, da se zbog toga ispituju i muškarci i žene, a da nažalost, svako od njih može da ima više problema.

Elijana Garalejić, medicinska direktorka iz zdravstvene ustanove u Jevremovoj, za Kurir televiziju u Pulsu Srbije objašnjava da razlog za sterilitet može da bude infekcija reproduktivnog trakta, izostanak ovulacije, poremećaj hormona, zapušeni jajovodi.

beba
foto: Profimeida / Sam Edwards

"Danas je veoma često da oba partnera imaju problem steriliteta, oni nisu stari za životni vek, ali jesu za pravljenje dece. Najbolje su da se žena prvi put porodi sa 25 godina. Satrija prvorotka je žena koja je trudna i porađa se u 31. godini. Mala beba se rađa sa određenim brojem jajnih ćelija, u utrobi majke je najveći i on se svakog dana i mesca smanjuje, tako da imamo ograničen period kada žena može da ostane trudna. S jedne strane zbog malog broja jajnih ćelija, a i kvalitet je lošiji posle 35. godine života, da bi posle 40 godine bio toliko mali, da se pretpostavlja da ako VTO dobijamo 10 jajnih ćelija, samo jedna je zdrava", rekla je doktorka.

Elijana Garalejić
foto: Kurir TV

Poslednjih deset godina se dešava da mlade žene između 30 i 35. godine imaju mali broj jajnih ćelija.

"Nezdravo žive, loš vazduh, gojaznost i preterano mršavi sa previše fizičke aktivnosti, hrane se hranom sa pesticidima, duvan ubija jajne ćelije, i stres jako puno utiče. Dovodi do niza hormonskih poremećaja, a oni dalje dovode do poremećaja rada štitne žlezde i reproduktivnih žlezda kod žena i muškaraca", navela je dr Garalejić.

Stres poremeti hormone i epilog toga je,kako kaže, da se izgubi ovulacija, pa se poremeti ciklus, zatim ceo metabolizam, pa se jave kardiovaskularni problemi, a kod muškaraca smanjuje testosterone...

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:54

SVAKI ŠESTI PAR U SRBIJI SE BORI SA ZAČEĆEM: Šta kažu žene koje su prošle kroz proceduru vantelesne oplodnje (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track