13:00

DODELA NACIONALNIH PENZIJA: Evo šta je sada potrebno za dobijanje PRIZNANJA i koji je IZNOS

posle osam godina

DODELA NACIONALNIH PENZIJA: Evo šta je sada potrebno za dobijanje PRIZNANJA i koji je IZNOS

Društvo -

Ministarstvo kulture i informisanja odlučilo je da vrati dodelu nacionalnih penzija. Ovo priznanje za umetnike ukinuto je pre nekoliko godina, ali su se sada stvorili uslovi da ono bude ponovo vraćeno. Ministarstvo je juče raspisalo Javni poziv za dostavljanje obrazloženog predloga za dodelu priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina.

- Dosta nosilaca nacionalnih penzija je za ovih osam godina preminulo. Mislim da je Ministarstvo donelo pravu odluku da izbor spusti na udruženja i na Savet nacionalnih manjina. Biće najviše 20 umetnika godišnje - rekao je Robert Čoban, direktor Color press group u gostovanju na Kurir televiziji.

debata
foto: Kurir Televizija

Upravnik Ateljea 212 Novica Antić objasnio je šta znači nacionalna penzija u pravom smislu i koji su kriterijumi za njeno dobijanje.

- Pogrešan je naziv penzija, to je priznanje. Penzije se dobijaju po drugom osnovu. Nacrt Zakona o kulturi se radio još 2007. godine. Sticajem okolnosti se stalo. Mislim da je sada uredba vrlo dobra. Ona prebacuje glavni deo posla na reprezentativna umetnička i stručna udruženja u kulturi. Na taj način se jedna arbitarnost umanjuje. Udruženja i Saveti manjina preko svog predstavnika koji će biti u sedmočlanoj komisji su ta koja daju predloge Ministarstvu kulture. Komisija i ministar predlažu Vladi Republike Srbije - objasnio je Antić.

Moraju da budu dva kumulativna kriterijuma za dobijanje priznanja:

1. Nesumnjiv doprinos kulturi

2. Umetnici moraju da imaju priznanja iz svoje oblasti koje će obrazložiti

Kako je Antić naveo, iznos koji će se dobijati, određivaće se po sledećem kriterijumu:

- Određivaće se tako što će se računati prošlogodišnji prosek julske plate. To će se povećavati. Zavod za statistiku daje izveštaj - istakao je Antić.

debata
foto: Kurir Televizija

Nacionalna priznanja za vrhunski doprinos kulturi bila su uvedena Zakonom o kulturi, koji se primenjuje od 2010. godine. Najpoznatiji nacionalnim penzionerima Lepoj Lukić, Merimi Njegomir, Miroslavu Iliću, Svetlani Bojković pridružiće se još umetnika. (Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:45

ZAVRŠENI 30. DANI ZORANA RADMILOVIĆA: Najbolja glumica Nataša Ninković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track