07:10

OBRATITE PAŽNJU KADA KUPUJETE NEKRETNINU: Građevinac Rodić objasnio kako da vidite koliko je BEZBEDNA u slučaju nepogoda

OPREZ

OBRATITE PAŽNJU KAD KUPUJETE NEKRETNINU! Građevinac Rodić objasnio kako da proverite koliko je bezbedna u slučaju ZEMLJOTRESA

Društvo -

Šteta od poslednjeg zemljotresa u Kraljevu još nije potpuno sanirana, a Srbiju su zadesili novi potresi.

Postavljaju se razna pitanja među kojima su i koliko je područje Srbije bilo ili koliko može biti seizmički aktivno i šta se čini po pitanju bezbednosti stambenih objekata.

- Mi građevinci koristimo seizmologe koji nam daju parametre. Utkamo podatke koje nam daju u projekat, napravimo objekat, a potom ga kontrolišemo - objasnio je potpredesnik Građevinske komore Srbije Goran Rodić u jutarnjem programu Kurir televizije.

Goran Rodić
foto: Kurir Televizija

Rodić je naveo da je u Srbiji čak trećina objekata zrela za veliku rekonstrukciju ili za rušenje i da bi u slučaju jačeg zemljotresa bili uništeni.

- Kad smo radili studiju 2005/2006 godine oko poboljšanja uslova stanovanja gledali smo koji su objekti za rušenje. Našli smo milion i trista hiljada objekata za rušenje ili debelu rekonstrukciju. U slučaju jačeg zemljotresa u Srbiji statistička procena je da bi od pet do deset odsto objekata pretrpelo teška oštećenja ili bi se srušilo - naveo je Rodić.

Kako je objasnio, na pojavu zemljotresa utiču razne stvari, ali stručni ljudi mogu proceniti kad bi mogao da se očekuje.

- Kad se u Turskoj javi zemljotres, onda se javi i kod nas. Kad je zemljotres u Grčkoj, onda prelazi na Makedoniju i Crnu Goru. Nekada smo imali u Srbiji 25 do 30 seizmoloških stanica, a sada smo spali na tri-četiri čoveka u Seizmiološkom zavodu. Niko ne može da vam kaže kad će tačno biti zemljotres, ali može da ispita da li će ga biti u nekom periodu. Na zemljotres utiču razne stvari, tektonska ploča, ali i Sunce - istakao je Rodić koji je dodao da nova gradnja ako se radi prema seizmološkim propisima može da izdrži jake zemljotrese.

Rodić je objasnio na šta treba obratiti pažnju kad je u pitanju sigurnost stambenih objekata od zemljotresa.

Goran Rodić
foto: Kurir Televizija

- Može se pogledati kakvo je stepenište i da li su montažne ili sigurne. Takođe treba obratiti pažnju na seizmološka platna i jačinu i debljinu armature. Na bazi ovoga se daje i upotrebna dozvola - naglasio je stručnjak.

Rodić je potvrdio da nisu babske priče da je bezbedno da se u toku zemljotresa o objektu stane ispod štoka vrata.

- Najbezbednije je tamo gde je betonski nadvratnik. Ali možete se sakriti i pod neki sto - naglasio je Rodić i upozorio da u slučaju zemljotresa nikako ne treba izlaziti na stepenice.

Srbiju prema njegovim rečima u narednih deset godina očekuje jak zamljotres.

- U narednih deset godina trebalo bi očekivati jači zemljotres. Kopaonik, Valjevo i Rudnik su rizična područja - rekao je Rodić.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:13

U BEOGRADU MASA OBJEKATA LEŽI NA VIŠE OD 2.000 KLIZIŠTA: Frapantni podaci Građevinske komore Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track