07:42

OVI BOLESNICI SU U NAJVEĆOJ OPASNOSTI OD AEROZAGAĐENJA: Ugrožena i deca, ne treba da budu napolju

zagađenost vazduha

OVI BOLESNICI SU U NAJVEĆOJ OPASNOSTI OD AEROZAGAĐENJA: Među njima su i zdrava deca zbog jednog razloga

Društvo -

Beograd, ali i drugi gradovi u Srbiji poslednjih godina završavaju na listi najzagađenijih na svetu. Iz tog razloga lekari građanima savetuju da izbegavaju boravak u prirodi, posebno deci koja u tom periodu dana ne bi trebalo da izlaze u dvorište u toku odmora, da ne idu na časove na otvorenom, kao i da ne praktikuju sportske i druge aktivnosti.

Dr Vesna Slepčević iz Gradskog zavoda za javno zdravlje saglasna je sa ovim merama.

"Upravo smo mi dali ove preporuke, one godinama stoje na našem portalu. Redovno smo u epizodama zagađenja vazduha izlazili u medije i upozoravali ranjive grupe, hronične bolesnike sa respiratornim problemima, astmom, hroničnu opstruktivnu bolest pluća, kardiološki pacijenti, sa arterijskom hipertenzijom, a njima smo dodavali decu, stare, trudnice i dojilje", istakla je dr Slepčević za Kurir televiziju.

Simptomi se, kako kaže, javljaju i kod zdarvih osoba koje prilikom visoke koncentracije zagađenosti vazduha mogu da osete miris, otežano disanje, nadražajno kašljanje, curenje nosa itd.

"Tako isto i kod dece, koji se u osetljivu kategoriju ubrajaju jer se njihov organizam i respiratorni sistem razvijama. Dokazano je u svim epidemiološkim istraživanjima da deca koja su bila izložena aerozagađenja u odraslom periodu imaju mnogo veći rizik za pojavu ozbiljnijih respiratornih oboljenja", podvukla je dr Vesna Slepčević.

Ona naglašava da se ovim merama samo rešavaju posledice.

"Mi u medicini idemo ka tome da lečimo uzrok, jer je mnogo teže rešiti posledice", sumirala je sagovornica Kurir televizije.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:54

BEOGRAD PONOVO MEĐU NAJZAGAĐENIJIM GRADOVIMA U SVETU: Građani u strahu kakav ćemo vazduh udisati do proleća

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track