01:20

ALARMANTO UPOZORENJE: Neće imati ko da nas leči, u penziju otišlo 60 specijalizanata, došlo samo 18

alarmantno!

NEĆE IMATI KO DA NAS LEČI POSLE PANDEMIJE: Država u ozbiljnom problemu, u penziju odlaze specijalizanti a NEMA KO DA IH NASLEDI

Društvo -

Alarmantni podaci stižu uz Društva neurologa Srbije, čija analiza pokazuje da našoj državi nedostaje na stotine neurologa, hirurga, ortopeda itd.

Paradoksalno, kako je ispričao prof. dr Ranko Raičević, predsednik Društva neurologa Srbije, broj specijalizacija na ginekologiji, kožnoj estetici, plastičnoj hirurgiji, fizikalnoj medicini i sličnim diciplinama koje kasnije mogu da se naplate u privatnoj službi, ima solidan i rastući trend.

"U ovoj godini ćemo dobiti 18 novih specijalizanata, a u penziju će otići 60. Sledeće godine će biti još gore, a tek posle kovida ćemo ući u problem napora zdravstvene službe.

Vladimir Jakovljević, Ranko Raičević
foto: Kurir TV

On je kao rešenje ponudio da se specijalizacija iz neurologije obavlja volonterski, odnosno da nezaposleni doktori sami plaćaju specijalizaciju, i da bude deficitarno zanimanje.

"Država treba da stane iza ovakvih specijalizacija jer su joj potrebne", zaključio je dr Ranko Raičević.

Da je priča slična i u Šumadiji, potvrdio je prof. dr Vladimir Jakovljević, dekan Medicinskog fakulteta u Kragujevcu.

Vladimir Jakovljević, Ranko Raičević
foto: Kurir TV

"Taj problem je napravljen u prvoj dekadi 21. veka kada je tadašnje ministarstvo zdravlja ukinulo specijalizacije na sedam godina, niko nije dobio specijalizaciju. Izuzetak su bili radiolozi i anesteziolozi. Analitičar ministarstva je očigledno dao pogrešnu analizu i sada to dolazi na naplatu", podsetio je dr Jakovljejvić.

On je dodao da je stvar još urgentnija s obzirom na to da za obrazovanje jednog lekara specijaliste koji može da leči ljude potrebno pet godina za ozbiljnu specijalizaciju i još četiri da stekne iskustvo u praksi.

02:55

DEKAN MEDICINSKOG FAKULTETA U KG: Da stvorite lekara specijalistu potrebno skoro 10 godina, a mi smo već u deficitu

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:38

18 MESECI ZA GODINU DANA: Benificirani radni staž za lekare u crvenim kovid zonama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track