Apel zaboravnim roditeljima: Upišite decu u školu
Foto: Beta

Prosvetne vlasti

Apel zaboravnim roditeljima: Upišite decu u školu

Društvo -
Apel se pre svega odnosi na porodice iz osetljivih društvenih grupa, siromašnu decu, Rome, koji mogu da se upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja i ostale potrebne dokumentacije, a ako ne upišu decu roditelji mogu biti kažnjeni i do 25.000 dinara

BEOGRAD - Školska godina počinje za nekoliko dana, a prosvetne vlasti podsećaju "zaboravne" roditelje koji još nisu upisali decu u prvi razred da to učine što pre.

Apel se pre svega odnosi na porodice iz osetljivih društvenih grupa, siromašnu decu, Rome, koji mogu da se upišu bez dokaza o prebivalištu roditelja i ostale potrebne dokumentacije.

Ako ne upišu decu, roditelji ili staratelji mogu biti kažnjeni i do 25.000 dinara.

Inače, u Srbiji je godinama loša demografska situacija, rađa se sve manje dece, pa će i ovog septembra u klupama biti manje prvaka.

Godine 2002. upisano je više od 84.000 prvaka, a 2009. blizu 72.000. Procene su da će u novoj školskoj godini u škole širom Srbije krenuti oko 70.000 prvaka, a u Beogradu, prema podacima Sekretarijata za dečju zaštitu i obrazovanje oko 16.000 mališana.

Statistički podaci govore da je od 2002. do 2010. upisano je 15,5 odsto manje osnovaca, 7,86 odsto srednjoškolaca, a u tom periodu "nestalo" devet odsto odeljenja.

Kao i prethodne tri godine, prvaci će i ovoga puta dobiti knjige na korišćenje, koje će na kraju škole vratiti za generaciju mališana koja tek treba da se upiše.

U Beogradu prvacima spremaju dva kompleta knjiga, jedan za učenje kod kuće drugi za školu, čime će biti rasterećeni preteških torbi, kao i dodatne poklon-pakete, pribor i slatkiše, najavljuju iz gradskog sekretarijata.Ipak, neke prvake, prema najavama sindikata prosvete, prvog dana škole može dočekati štrajk.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track