ROBA SA ZLOČINAČKIM OBELEŽJIMA IZAZVALA BURU U JAVNOSTI: Za promovisanje nacističkih simbola kazna i do milion dinara!
Foto: Privatna Arhiva

ne smemo zaboraviti za šta smo se borili

ROBA SA ZLOČINAČKIM OBELEŽJIMA IZAZVALA BURU U JAVNOSTI: Za promovisanje nacističkih simbola kazna i do milion dinara!

Društvo -

Koferi sa slikom Londona preko koje su zalepljene poštanske marke s Hitlerovim likom, ali i pečat Luftposta sve sa obeležjem nemačkog Vermahta - kukastim krstom izazvali su burne reakcije u javnosti, koja je ogorčena zbog relativizacije jednog od najtragičnijih perioda u istoriji čovečanstva! Isticanje i promovisanje nacističkih i fašističkih simbola, inače, zabranjeno je zakonom, a kazne za privredno lice kreću se od 100.000 do milion dinara za prezentovanje takvih obeležja.

pad Beograda, Drugi svetski rat
foto: Arhiva

Naime, uprkos ulozi Srbije u Drugom svetskom ratu i doprinosu koji je tada, ali i kasnije dala u afirmaciji antifašističkih vrednosti, u prodavnici s kineskom robom u Šidu, pored igračaka, garderobe i drugih sitnica, kako je za Kurir otkrio jedan od čitalaca, nalazi se i sporni kofer s nacističkim simbolima.

drugi svetski rat, bitke
foto: Profimedia

General-major Vidosav Kovačević, predsednik Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkih ratova Srbije (Subnor), kaže za Kurir da je prosto neverovatno da se ovakvi artikli prodaju, ali da je, s druge strane, sve moguće s obzirom na poplavu ideja o reviziji istorije Prvog i Drugog svetskog rata.

kukasti krst
foto: Profimedia

- Uprkos tome, nedopustivo je da se to dešava u Srbiji, pogotovo što srpski narod ove godine obeležava 80 godina otkako smo rekli istorijsko "ne" nacizmu i fašizmu. Mi smo jedna od retkih zemalja Evrope koja se može ponositi tim jubilejom. Ovo su jako važne stvari, jer kada jednom prestanete da slavite pobedu dobrog nad zlim, onda se stvari izmaknu kontroli - kaže Kovačević, podsećajući da je više stotina hiljada Srba poginulo u Drugom svetskom ratu i da zato ne smemo da ćutimo:

- Možda Kinezi nisu znali kuda taj kofer ide. Možda mladi Kinezi koji to prave i ne znaju ko je taj Hitler, ali mi koji taj kofer uvozimo trebalo bi da znamo.

Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, kaže za Kurir da je iznenađen i ogorčen činjenicom da se banalizuje jedna tragična epizoda u ljudskoj istoriji.

potresne slike iz Jasenovca
potresne slike iz Jasenovcafoto: Arhiv

- Ne radi se samo o Jevrejima, svi smo bili predmet paćeništva. Ogorčen sam zbog ovog poigravanja s milionima života koji su baš zbog takvih, na početku naizgled banalnih stvari stradali. Ono što je bilo za vreme Drugog svetskog rata, Holokaust i svi ti progoni, to je bio kraj. Početak je bila reč i ovakav neki postupak. Patnja je bila opštečovečanska i nemamo prava da ćutimo. Naprotiv, moramo da reagujemo drastično i odmah! - kaže on.

Adolf Hitler
foto: Profimedia / Roger-Viollet

Inače, Zakon o zabrani manifestacija neonacističkih, fašističkih organizacija i udruženja i zabrani upotrebe neonacističkih ili fašističkih simbola i obeležja predviđa novčanu kaznu od 5.000 do 50.000 dinara za svako lice koje ističe nacističke simbole, a novčanom kaznom od 100.000 do milion dinara kazniće se za prekršaj svako pravno lice koje proizvodi, umnožava, skladišti, prezentuje, veliča ili na bilo koji način širi propagandni materijal, simbole ili obeležja kojima se izaziva, podstiče ili širi rasna, nacionalna ili verska mržnja.

Ministarstvo trgovine

Bez odgovora

U Ministarstvu trgovine ni juče nisu odgovorili na pitanja koja smo im uputili ovim povodom. Kurir im je prva pitanja uputio u četvrtak, ali su nam odgovore, zbog praznika, najavili za juče. Međutim, odgovore ni juče nismo dobili, tako da je ostalo nepoznato da li će i šta inspekcija uraditi povodom ovog slučaja.

Kurir.rs/R. Kantar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja