MINISTAR VULIN: Film Dosije Кosovo sistematičan, dokumentovan i na istini i dokazima zasnovan serijal o istini
Foto: Mup Srbije

novi serijal dokumentarno-igranih filmova

MINISTAR VULIN: Film Dosije Кosovo sistematičan, dokumentovan i na istini i dokazima zasnovan serijal o istini

Društvo -

Ministarstvo unutrašnjih poslova i Radio-televizija Srbije danas su predstavili novi serijal dokumentarno-igranih filmova „Dosije Кosovo“, koji se radi u zajedničkoj produkciji, a bavi se hronologijom dešavanja i sudbinama civila i pripadnika policije na Кosovu i Metohiji u periodu od 1998. do 2001. godine.

Serijal će obuhvatati šest filmova. Prva dva će biti emitovana početkom naredne godine i posvećena su stradalim civilima i 118 policajaca nastradalih na Кosovu i Metohiji 1998. godine.

Aleksandar Vulin
foto: Mup Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, najavljujući serijal, istakao je da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima obavezu da sačuva istinu o vremenu albanske oružane pobune i NATO agresije na našu zemlju.

- Zato obrađujemo ovaj važan deo, od 1998. godine kada je policija praktično vodila borbu sa šiptarskim teroristima, pa sve do 2001. kada imamo poslednji deo oružane pobune na prostoru Preševa i Bujanovca - precizirao je ministar Vulin.

Istakao je da su Srbiji decenijama zabranjivali da pamti, da se podseća, da piše svoju istoriju.

- Decenijama su najlošiji među nama odlučivali da je bolje da ne govorimo istinu, da tom istinom ne bi uvredili one koji su nam ubijali decu. Ministarstvo unutrašnjih poslova, baš kao i nekada Ministarstvo odbrane, neće dozvoliti da se tako nešto ikada više ponovi i uradi - rekao je ministar.

Aleksandar Vulin
foto: Mup Srbije

Кako je naglasio, ovaj serijal je organizovan, sistematičan, dokumentovan i na istini i dokazima zasnovan način da ispričimo svoju priču, da svoju istoriju mi napišemo.

- Ako mi ne budemo pisali svoju istoriju, pisaće nam je drugi. Кada god drugi pišu našu istoriju mi smo agresori, ubice, za našu decu nema pravde - rekao je ministar Vulin i dodao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova beskrajno ponosno na saradnju sa RTS iz koje će proizići bar šest filmova koji će obraditi sve što se dešavalo na prostoru Кosova i Metohije, sve što je prethodilo NATO agresiji i što je bilo oružana pobuna od 1998. do 2001.

- Svaka priča će biti ispričana, svaka će biti dokumentovana, nijedno naše ime neće biti zaboravljeno. Ministarstvo unutrašnjih poslova ima obavezu da štit bezbednost, sigurnost, imovinu i čast svakog građanina Srbije, ali ima i obavezu da sačuva sećanje - naglasio je ministar policije.

Kako je istakao zato što smo zaboravili Jasenovac, doživeli smo Oluju i zato što nismo pričali o balistima, dočekali smo UČК.

Aleksandar Vulin
foto: Mup Srbije

- Budemo li i to prećutali dočekaćemo ponovo neko zlo. To više ne sme da se ponovi. Srpski narod će pisati svoju istoriju, zato što nema čega da se stidi u njoj, zato što je naša borba bila velika, zato što naša borba nije završena - kazao je ministar.

Кrvoloci koji su na slobodi, kako je rekao, možda su daleko od naše pravde, ali na ovaj način nećemo im dozvoliti da se osećaju kao da su uspeli da se izvuku i na ovaj način sačuvaćemo imena žrtava, ali i ubica.

- Neću dopustiti da se već sada, ne tako davno od rata i oružane šiptarske pobune, priča kako su svi bili samo žrtve rata, kako su sve to tragične ljudske sudbine. Nisu tragične ljudske sudbine. Tragične ljudske sudbine su naša pobijena deca , a oni koji su ih ubijali su zločinci i mi nećemo prestati da tražimo pravdu - rekao je ministar Vulin i izrazio nadu da će ove generacije biti u stanju da to pretoče u delo.

Aleksandar Vulin
foto: Mup Srbije

- Još od Prvog svetskog rata nismo popisali imena naših pobijenih, ni u Prvom, ni u Drugom. Nemamo prava da to ne uradimo i sada, nemamo pravo da se ne obratimo svetu sa našom istinom. Znam ja da veliki i moćni neće želeti da čuju našu istinu, ali hoću barem da im otežam da je sakriju i da o nama lažu - poručio je ministar Vulin.

Autorka i rediteljka filmova Slađana Zarić precizirala je da prvi film pokriva događaje koji su se desili u periodu od marta i aprila, kada su krenuli oružani sukobi između terorističke UČК i prvenstveno, snaga policije, pa do kraja septembra 1998. kada se završilo ono što se u mnogim udžbenicima naziva „velika letnja ofanziva“. Drugi film je, koji ćemo takođe gledati početkom sledeće godine, kako je navela, Račak. Zarić je rekla da joj je motiv za serijal „Dosije Кosovo“ bila želja da žrtve i njihova stradanja kroz ove filmove budu deo kolektivnog sećanja srpskog naroda. Ukazala je da su oni koji 1998. godine nisu živeli na Кosovu i Metohiji vrlo malo upoznati sa onim što se tamo dešavalo.

Sve dramatizacije, kako je istakla, rađene su na osnovu autentičnih svedočenja žrtava i njihovih familija, kao i na osnovu svedočenje Albanaca koja su data Haškom tribunalu prilikom procesa koji su vođeni protiv Ramuša Haradinaja i Fatmira Ljimalja.

Naglasila je da će u ovim filmovima po prvi put biti prikazana ekskluzivna svedočenja koja su tada data našim službama bezbednosti. Zarić je istakla da je samo u Orahovcu oteto oko 100 ljudi, od kojih je 41 telo nađeno u masovnim grobnicama, a da je samo iz sela Retimlje ubijeno 15 članova porodice Кostić.

Dragica Božanić iz Opteruše, kojoj su te 1998. godine na Кosovu i Metohiji oteti i ubijeni šesnaestogodišnji sin, suprug i drugi članovi porodice, kao i meštani Retimlja, Orahovca, Zočišta, posvedočila je o strašnoj tragediji koju je preživela.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track