Najnovije vesti

IMAMO NAJMANJE BEBA U POSLEDNJIH 120 GODINA! Demograf za Kurir: Finansijska pomoć je bitna, ali evo šta je još potrebno uraditi
Foto: Shutterstock

demografska slika

IMAMO NAJMANJE BEBA U POSLEDNJIH 120 GODINA! Demograf za Kurir: Finansijska pomoć je bitna, ali evo šta je još potrebno uraditi

Društvo

Sve žene u Srbiji koje od Nove godine rode prvo dete, umesto 100.000 dinara, dobijaće pomoć od države u iznosu od čak 300.000 dinara, a uskoro će biti, kako je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, donete i brojne druge mere za podsticaj rađanja.

Demograf Goran Penev kaže za Kurir da će nove mere svakako predstavljati olakšice za roditelje, ali da je potrebno mnogo stvari uraditi kako bi se poboljšala demografska slika u Srbiji.

- U 2020. je rođeno najmanje živorođenih beba u poslednjih 120 godina, i to nije vezano samo za pandemiju, jer je takav trend godinama unazad. Ove mere svakako predstavljaju olakšicu za roditelje, ali nije samo novac bitan za odluku mladih da osnuju ili prošire porodicu.

Mnogi mladi su nezadovoljni tretmanom u porodilištima i u radnim organizacijama gde su zaposleni i raznim drugim stvarima, pa je, pored ovog, bitno raditi i na poboljšanju opšteg ambijenta u društvu - kaže demograf Goran Penev za Kurir.

Kurir.rrs/R. K.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track