SRBI VERUJU DOKTORU GUGLU: 72 posto građana na internetu traži informacije o zdravlju, za 80 odsto Srba prihvaljivo onlajn lečenje
Ilustracija, Foto: Shutterstock

istraživanje

SRBI VERUJU DOKTORU GUGLU: 72 posto građana na internetu traži informacije o zdravlju, za 80 odsto Srba prihvaljivo onlajn lečenje

Društvo -

BEOGRAD - Mada bi više od polovine evropskog stanovništva moglo da zamisli da ih lekar leči putem veb kamere, onlajn konsultacije sa lekarom izazivaju oprečna mišljenja i podele medju Evropljanima, pokazuje Štadino zdravstveno istraživanje za 2021. godinu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: screenshot

Istraživanje je sprovedeno u 15 evropskih zemalja medju kojima je i Srbija čiji stanovnici su lideri u pogledu zdravstvenog obrazovanja na mreži, navedeno je u saopštenju Štade.

Štada sedam godina za redom organizuje ovaj vid istraživanja, kao doprinos boljem uvidu u zdravstvene navike i potrebe šire populacije.Lečenje putem veb kamere spremno je da prihvati 60 odsto stanovnika Srbije, u slučaju lakše ili sekundarne bolesti, što je malo iznad evropskog proseka od 57 procenata, čime se Srbija našla na petom mestu iza Portugalije, Španije, Italije i Velike Britanije u spremnosti gradjana za takav vid konsultacija sa lekarom.

Medjutim, iako svaki četvrti Evropljanin ovaj način konsultacija smatra sjajnim napretkom, ističući i značajnu uštedu u vremenu, jednak broj njih to kategorično odbija (24 odsto) naglašavajući da mnogo više ceni ličnu interakciju sa lekarom uprkos napretku tehnologije.

Rezultati istraživanja, u drugoj godini kovid pandemije, ukazuju da bi danas manji broj Evropljana prihvatio "lečenje na daljinu" (57 procenata) u odnosu na 2020. godinu, kada ih je čak 70 procenata pozdravljalo ovu opciju.

Uprkos naglom porastu digitalizacije, 13 procenata manje stanovnika Evrope danas želi "lečenje na daljinu", dok je u porastu težnja za konsultacijama uživo i to sa 11 procenata u 2020. na 24 procenta Evropljana u ovoj godini, ističe se u saopštenju nemačke Štade u okvoru koje u Srbiji posluje Hemofarm.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

U Srbiji bi svega 18 odsto stanovnika odbilo onlajn konsultacije sa lekarom, jer im je lična interakcija važnija. Kontakt uživo sa lekarom još manje vrednuju u Portugaliji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Više od polovine Evropljana (54 odsto) ističe da su se "znatno češće" okretali onlajn izvorima radi istraživanja zdravstvenih problema (19 odsto) ili "češće nego inače" (35 odsto) u poslednjih godinu dana.

Kako je pokazalo istraživanje, u Srbiji se 72 odsto anketiranih izjasnilo da su u proteklih godinu dana pročitali više zdravstvenih informacija na mreži nego obično, a samo pet odsto njih ne traži informacije o zdravstvenim temama od "dr Gugla".

Značajan procenat Evropljana, njih 36 odsto, takodje koristi internet za informacije o uzimanju lekova, njihovim indikacijama i neželjenim reakcijama, u čemu prednjače stanovnici Rusije (62 odsto) i Ukrajine (58 odsto).

Istraživanje je pokazalo i da se ukupno 45 odsto populacije u urbanim sredinama anketiranih zemalja okreće internetu, dok je broj onih iz ruralnih područja manji - 32 odsto.

Digitalna uputstva za lek podržava tri četvrtine Evropljana (76 odsto), dok bi u Srbiji čak 82 odsto stanovnika bilo spremno da koristi elektronsko uputstvo za pacijente, kao i elektronske letke i liflete sa informacijama o proizvodima, skeniranjem koda na pakovanjima lekova.

Ovo Srbiju svrstava na šesto mesto od 15 anketiranih zemalja. Dvoje od petoro gradjana Srbije (39 procenata) veruje da bi elektronski lifleti bili praktičniji i prouzrokovali manje otpada, što je znatno iznad evropskog proseka ankete - 32 procenta. Ipak, 40 odsto Evropljana ne želi da se u potpunosti odrekne papirne verzije, u čemu prednjače Francuzi medju kojima je svega 19 procenata zainteresovano za digitalnu verziju.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Kurir televizija

Zdravstvene aplikacije, kako je pokazalo istraživanje, nisu posebno popularne u Evropi. Samo sedam odsto ispitanika je potvrdilo da ih koristi, a čak 30 odsto Evropljana ih ne smatra korisnim.

U pogledu spremnosti da prihvate zdravstvene aplikacije na svojim mobilnim telefonima, gradjani Srbije su i u ovom slučaju malo iznad evropskog proseka, jer njih devet odsto već koristi takve aplikacije, a više od petine (22 odsto) veruje da bi im takve aplikacije mogle pomoći u postizanju bolje onlajn komunikacije sa svojim lekarom.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track