PRETI LI NAM NOVI TALAS KORONE ZBOG NOVOG SOJA? Omikron sve bliži Srbiji, evo šta možemo da očekujemo
Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia, Zorana Jevtić

preplašio je čitavu planetu

PRETI LI NAM NOVI TALAS KORONE ZBOG NOVOG SOJA? Omikron sve bliži Srbiji, evo šta možemo da očekujemo

Društvo -

Novi soj korona virusa, otkriven u Južnoj Africi preplašio je čitavu planetu, doveo je do novog zatvaranja granica i restrikcija u avio saobraćaju, a u Srbiji bi potencijalno mogao da bude uzrok narednog, petog talasa.

Mesecima unazad naši ugledni epidemiolozi su upozoravali na mogućnost da zbog nedovoljnog obima vakcinacije, ne samo kod nas, nego i u mnogim državama širom sveta, dođe do pojave nove varijante korona virusa koja bi mogla da bude opasnija od svih prethodnih. A prve procene stručnjaka govore da bi soj koji je prvi put registrovan u Južnoj Africi i Bocvani mogao da bude upravo takav. Pre svega jer je na njemu otkriveno rekordnih 50 mutacija, od kojih čak 30 na čuvenom spajk proteinu.

U narednih 10-15 dana očekuje se da najveći svetski stručnjaci u sferi epidemiologije otkriju da li je nova varijanta korone, kao što se pretpostavlja, zaraznija od prethodnih, da li je i koliko otporna na sve sadašnje vakcine, da li ima sposobnost da zaobilazi antitela, ali i da li je, potencijalno, smrtonosnija.

Dodatnu zabrinutost unosi podatak da je nova varijanta, koja je po hitnoj proceduri Svetske zdravstvene organizacije (SZO) svrstana u grupu “varijanti za zabrinutost”, odnosno svojevrsnu “crvenu zonu”, te dobila i ime “omikron”, otkrivena već i u Izraelu, Velikoj Britaniji, Belgiji, Nemačkoj, Češkoj, Australiji. I da je sasvim realno da u bliskoj budućnosti stigne i do Srbije.

- Pojava nove varijante korona virusa, koja je nazvana omikron, pokazuje evolucioni potencijal tog virusa, odnosno da će virus opstati i da će nam se stalno vraćati - smatra epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Predrag Kon
foto: Kurir televizija

Prema njegovim rečima, veliko pitanje je koliki potencijal ima omikron varijanta i koliko će imati snagu da se proširi po čitavom svetu, međutim, kako kaže, “nekih promena će biti sigurno”.

- Verovatno da ima veću transmisibilnost, ali to mora u praksi da se pokaže. Sada je veoma važno ispitati da li vakcine koje imamo deluju, kao i da li je dosadašnji prirodni imunitet dovoljan za zaštitu - dodao je dr Kon.

Ono što posebno plaši je brzina kojom su sve zemlje, pa i SZO, reagovale nakon prvih vesti o novom soju iz Južne Afrike. Prema parametrima SZO i ECDC (Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti) trenutno imamo pet varijanti korona virusa koje se vode kao najopasnije, odnosno tzv. "zabrinjavajuće varijante", a to su uz najnoviji omikron, još i delta soj koji je nastao u Indiji, alfa koji je kod nas poznat kao britanski, te beta i gama koji zvanično nisu stigli do Srbije, a otkrivena su u septembru, odnosno decembru 2020. u Južnoj Africi, odnosno Brazilu.

U drugoj grupi su korona "varijante od interesa" čiji se razvoj pažljivo prati, a tu spadaju soj nazvan mu (Kolumbija, januar 2021.), lambda (Peru, decembar 2020.) i delta plus (Velika Britanija, jun 2021.).

Treću grupu čine “varijante pod prismotrom” i u njoj je devet sojeva koji nisu dobili zvanična imena, a poslednji je registrovan u septembru ove godine u Kongu. Međutim, ovih "sumnjivaca" bilo je i u Indiji (čak tri), Egiptu, Italiji, Velikoj Britaniji, Južnoj Africi, dok je jedna varijanta "nedefinisanog porekla".

Konačno, postoji čak 25 sojeva koji su ugašeni ili čije je delovanje svedeno na minimum. Po parametrima ECDC u ovu grupu je čak uvršten i britanski soj pošto ga je delta u većini zemalja potpuno istisnuo. Ugašenih varijanti bilo je u Rusiji, Meksiku, SAD, Francuskoj, Filipinima.

valjevo, Bolnica
foto: Kurir.rs/S.S.

Kada je Srbija u pitanju, kod nas su zvanično registrovana tri korona soja koja su u određenom razdoblju bila dominantna i dovodila do pojave kovid talasa. Podsetimo, prvi slučaj "originalne" korone registrovan je 6. marta 2020. godine, mada je mnogo podataka da je virus i pre tog datuma boravio u našoj zemlji, pa čak da je bilo i smrtnih slučajeva koje je uzorokovao.

Prva dva i po korona talasa izazvao je upravo virus koji je stigao iz Vuhana, dok je krivac za onaj veliki podtalas početkom ove godine, koji je potrajao sve do proleća, bio britanski soj koji je prvi put registrovan sa prvim danima 2021. Naravno, “uvezen” je iz inostranstva. Konačno, četvrti talas koji je počeo ovog leta izazvan je delta sojem. Prvi slučaj registrovan je 1. jula kod putnika koji su avionom doleteli iz Rusije. Nedugo zatim delta je potpunom istisla britanski soj što je dovelo do rekordnog broja zaraženih, ali i preminulih u oktobru ove godine. A onda je u novembru počelo da se priča i o delta plus soju.

- Verovatno je već stigao u Srbiju - rekao je početkom ovog meseca dr Ivo Udovičić, komandant VMC Karaburma.

Naš ugledni mikrobiolog i virusolog dr Milanko Šekler smatra da, ipak, nema mesta panici.

- Taj novi omikron soj koji je preokupirao naslove u novinama je soj koji se pojavio još pre nekoliko nedelja i koji je svrstan u tu neku grupu virusa za koje se kaže da su interesantniji, da treba da se prate. Ne može da se kaže da je taj soj prenosiviji, niti da vakcine ne štite. To je sve neutemeljena procena. Zapamtili smo alfa soj, deltu, eto, ona je sveprisutna, ali smo zaboravili neka silna slova koja su nestala i koja su izazivala paniku, a na kraju su nestala - ističe dr Šekler.

Originalni soj

Prvi slučaj korona virusa, zvanično, zabeležen je 6. marta 2020. godine kod privrednika iz Bačke Topole koji se prethodno vratio sa službenog puta iz Mađarske.

Britanski soj

Da je ovaj soj stigao u Srbiju obelodanjeno je 24. januara 2021. ali ga je nekoliko nedelja ranije, kako je rečeno, doneo bračni par koji je doputovao iz Londona.

Delta soj

Prvi slučajevi zaraženih delta sojem otkriveni su 1. jula i to kod dvojice putnika koji su avionom stigli iz Moskve.

Dobra i loša varijanta

U iščekivanju najnovijih podataka o novom soju, stručnjaci se slažu da je moguća dobra i loša varijanta. Prva bi podrazumevala da novi korona soj nema snagu da se masovno proširi po planeti ili da ukoliko je zarazniji, izaziva znatno lakše simptome nego prethodnici. Ovo bi teoretski moglo da dovede do gašenja delta soja. Međutim, druga varijanta nije nimalo ružičasta. Najgora opcija bila bi da je novi soj zarazniji, da je otporan na vakcine, da njime mogu da se zaraze svi koji su ranije preležali koronu, ali i da bude smrtonosniji.

Varijante za zabrinutost

1. ALFA V. Britanija septembar 2020. retki slučajevi

2. BETA Južna Afrika septembar 2020. rasprostranjena

3. GAMA Brazil decembar 2020. rasprostranjena

4. DELTA Indija decembar 2020. dominantna

5. OMIKRON J. Afrika/Bocvana novembar 2021. sporadično/putovanja

Varijante od interesa

1. MU Kolumbija januar 2021. sporadično/putovanja

2. LAMBDA Peru decembar 2020. sporadično/putovanja

3. DELTA + V. Britanija jun 2021. rasprostranjena

Varijante u "gašenju"

EPSILON SAD septembar 2020. ugašen ili redak

ETA Nigerija decembar 2020. ugašen ili redak

TETA Filipini januar 2021. ugašen ili redak

KAPA Indija decembar 2020. ugašen ili redak

LOTA SAD decembar 2020. ugašen ili redak

ZETA Brazil januar 2021. ugašen ili redak

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

00:31

DR PREDRAG KON: Četvrta doza vakcine onima koji boluju od malignih bolesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja