POMEN NAJVEĆEM HEROJU PRVOG SVETSKOG RATA: 105 godina od pogibije VOJVODE VUKA!
Foto: Privatna Arhiva

SEĆANJE NA POTPUKOVNIKA VOJINA POPOVIĆA

POMEN NAJVEĆEM HEROJU PRVOG SVETSKOG RATA: 105 godina od pogibije VOJVODE VUKA!

Društvo -

U Beogradu je juče na parceli broj 12 Novog groblja povodom 105 godina pogibije na Gruništu posle proboja Solunskog Fronta pešadijskog potpukovnika Vojina Popovića – Vojvode Vuka, legendarnog komandanta Jadarskog dobrovoljačkog odreda u organizaciji Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 i po blagoslovu njegove svetosti patrijarha Porfirija (Perića) služen parastos i polaganje venaca pomenutom legendarnom Vojvodi Vuku.

Parastosom je načelstvovao vikar patrijarha njegovo Preosveštenstvo episkop remezijanskiStefan (Šarić) uz sasluženje protojereja Drage Ubiparipovića i jereja Dejana Vuića, kao i vojnog sveštenika Stevana Stevanovića.

pomen, Vojin Popović
foto: Privatna Arhiva

Vladika se obratio skupu uz reči da lik i delo Vojvode Vojina Popovića Vuka u sebi ima puno simbolike, a da nema svetije stvari od položenog života za svoju tadžbinu, veru i svoj narod.

Državni sekretar Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja g. Zoran Antić je u svom govoru podsetio na biorafiju Voina Popovića Vojvode Vuka, njegovu hrabrost i način na koji je predvodio svoje dobrovoce, među kojima su prednjačili đaci i studenti koji su pristupili ovoj gerilskoj elitnoj jedinici u najtežim trenutcima za Srbiju.

pomen, Vojin Popović
foto: Privatna Arhiva

U svom vatrenom govoru general-major Milorad Stupar komandant i osnivač legendarne 72. Specijalne Brigad.Prisutne članove raznih boračkih Udruženja podseća da je metod rada koji su primenjivali Voin Popović - Vojvoda Vuk i major Voislav Tankosić u upotrebi u jedinicama specijalne namene i danas, modifikovan i osavremenjen.

General Stuar iako nije savremenik Vojvoda Vuka i Tankosića po svojim podvizima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije nije zaostajao za ovom dvoicom srpskih heroja. Da im je bio savremenik bio bi im ravan po hrabrosti i junaštvu.

pomen, Vojin Popović
foto: Privatna Arhiva

Govoreći u ime Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 Lazar Kosanović pukovnik u penziji i čovek koji je inicirao pre dvadeset godina da ovo Udruženje obnovi parastos i polaganje venaca na grob Vojvode Vuka podsetio je prisutne na rad ovog najstarijeg boračkog Udruženja u Srbiji i veze koja spaja Vojina Popovića sa Udružeem koje je u to vreme postojalo i aktivno pomagalo gerilsku borbu na prostorima Južne Srbije koja je u to vreme bila okupirana od strane Osmanlija Pored organizatora, Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918, prisutni su bili predstavnici Uprave za tradiciju standard i veterane Ministarstva odbrane, veterani 72. specijalne brigade i Posebnih jedinica policije, SUBNOR i Vožd Srbija. Udruženje 1912 -1920, Udruženje Kajmakčalan predstavnici opština sa kojima pomenuta Udruženja sarađuju, potomak vojvode Tankosića * Gradimir Nikolić i brojni poštovaoci lika i dela Vojvode Vuka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track