02:58

OVU SKULPTURU OD VOSKA ZNATE IZ SERIJE CRNA SVADBA: U Negotinu čuvaju RAJSKU SVEĆU staru 40 godina, EVO ČEMU SLUŽI

staari običaj

OVU SKULPTURU OD VOSKA ZNATE IZ SERIJE CRNA SVADBA! Na sahranama u vlaškim selima nose je ispred krsta, a evo čemu TAČNO SLUŽI

Društvo -

Gledaoci serije "Crna svadba" ostali su zaintrigirani različitim vlaškim obredima i ritualima koji prate određene događaje poput vračanja, masovnog ubistva, sahrane i venčanja na groblju.

Mnoge od tih prilika prati nesvakidašnja sveća, napravljena od više različitih voskova, na koje su prikovani dukati i novčići. Neobićna skulptura se zove rajska sveća, a u Muzeju Krajine u Negotinu kažu da u svom fundusu imaju i primerak star 40 godina.

Rajska sveća se u vlaškim selima koristi kao simbol svetlosti za mrtve duše koje su na onaj svet otišle bez upaljene sveće. Nosi se u pogrebnoj povorci ispred svih ostalih religijskih simbola i pali pri svakom pomenu.

rajska sceća
foto: Kurir TV

Emila Petrović, viši kustos Muzeja Krajine u Negotinu, kaže da se rajska sveća ukrašava na poseban način i potom pali 40 dana od smrti pokojnika.

rajska sceća
foto: Kurir TV

"Na taj način mu se obezbeđuju svetlost i toplota na ovom svetu", objasnila je Petrovićeva.

rajska sceća
foto: Kurir TV

Dragana Trujanović, majstor za rajske sveće, dodaje da je u pitanju bogato ukrašena skulptura u obliku krsta sa stalkom za 44 tanke sveće - za svakog sveca po jedna.

"Prvo se priprema drveni stalak pa se podmaže vrućim voskom. Povlačimo konac kroz vosak i od tog voštanog konca sečem po merama, zatim pravim kružiće i formiram cvetiće, pa ih lepim na drvenom stalku", ispričala je Dragana.

rajska sceća
foto: Kurir TV

Uloga vatre u vlaškoj kulturi jeste da se pokojniku koji "umre u mraku" olakša prelazak u drugi svet i osvetli mu se put.

Jedan od najstarijih, skoro potpuno iščezao običaj, jeste paljenje obrednih vatri ili privega. Negde su to bili kolci u obliku krsta u čiju su konstrukciju bile postavljene cepanice, a u drugim selima pak kupe od naslaganih grana. Što duže kupa gori - to pokojnik dobija jaču svetlost i toplotu. Istovremeno se pokojniku podaje bogata trpeza kao na bilo kojoj drugoj pomani.

O ovom ritualu svedoči i snimak iz Brestovca kod Bora iz 1985. godine, koji je napravio Ivan Jović, kinoamater iz Zaječara.

rajska sceća
foto: Kurir TV

"Glavnu reč na privegu vodi supruga pokojnika. Ona podaje i prekadi celu sofru, naricaljke su takođe aktivne pre večere, a u večernjim časovima se stavlja priveg da bi se ove kupole videle. Tu se koristi i rajska sveća od 40 sveća za 40 mučenika", objasnio je Jović.

Do kraja nedelje, podsetimo, Kurir će kroz serijal tekstova približiti priču o verovanjima i tajnama magije i razotkriti brojne nepoznanice - saznaćete koje su to prema narodnom predanju nečastive sile, kako im se vračare priklanjaju, a kako suprotstavljaju, koja božanstva poštuju i šta čine da nesreću prenesu, a šta da ljudima pomognu u bolesti.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:56

CRNA SVADBA IMALA 19 VERZIJA SCENARIJA Nova serija predstavljena u Kinoteci, a na male ekrane se vraća jedan veliki glumac

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track