PIJAČNI PRODAVCI HOĆE KARTICE, ALI NE I FISKALNE UREĐAJE: Na pijaci smo da se cenkamo, a kako s kasom da menjam cenu?!
Foto: Beta

promene u kupovini

PIJAČNI PRODAVCI HOĆE KARTICE, ALI NE I FISKALNE UREĐAJE: Na pijaci smo da se cenkamo, a kako s kasom da menjam cenu?!

Društvo -

Iako je na pojedinim tezgama u prestonici omogućeno bezgotovinsko plaćanje karticamai telefonom, od fiskalizacije mnogi zaziru

Obveznici koji obavljaju promet proizvoda na malo, pa i na pijacama, od sledeće godine su u obavezi da evidentiraju promet preko fiskalnih uređaja, ali se do sada malo pijačnih prodavaca prijavilo za nabavku fiskalnih kasa uz subvenciju države. Iako su pojedini prodavci na tri beogradske pijace (Kalenić, Ðeram i Palilulska) omogućili kupcima bezgotovinsko plaćanje karticama i telefonom, od fiskalizacije mnogi zaziru, prenosi RTS.

- Hteli ili ne, to je budućnost. Većina kupaca nema keša. Gde da idu da trče do bankomata, ovako samo ukuca i provuče - lakše i meni i njima. Dobra stvar - rekao je za RTS poljoprivrednik Kenan Saniu.

Vladimir Jonić, prodavac
foto: Printscreen RTS

Prodavac na Kalenić pijaci Aleksandar Skadrić kaže da se često dešava da kupci donose krupne pare za sitan pazar, pa prodavci moraju da pozajmljuju od kolega na pijaci ako nemaju da vrate kusur.

Kaznene mere

Zabrana rada za neevidentiran promet

Do sada se za subvencije za nabavku fiskalnih uređaja prijavilo oko 40.000 obveznika u Srbiji, a od obaveze da ih od sledeće godine imaju na prodajnim mestima izuzeti su samo poljoprivrednici koji prodaju poljoprivredne proizvode i ljudi koji prodaju proizvode domaće radinosti i starih i umetničkih zanata.

Za one koji ne ispune rok za fiskalizaciju predviđene su kazne - privremena zabrana obavljanja delatnosti na 15 dana ako su u neevidentiranju prometa uhvaćeni prvi put, a ako je prekršaj ponovljen, i do godinu dana.

- Rešio sam da sav novac koji napravim preko kartice probam da ne dižem i da sledeće godine pred more odem i podignem sve - ističe prodavac Vladimir Jonić.

Na najavu da će od naredne godine izdavati i fiskalne račune, prodavci gledaju manje blagonaklono. Nije im jasno kako će to na pijaci funkcionisati.

- Sve što je ujutru sveže ima jednu cenu, a u toku dana cena lagano ide nadole da ne bi ostalo za sutra i da ne bi došlo u još lošiju fazu. Cenom moramo da podstaknemo kupce da to uzmu. Recite mi kako ste zamislili da imam fiskalnu kasu, onda ne mogu da promenim cene. Pa zato smo na pijaci, da možemo da se cenkamo. Nije ista cena za kilogram i za četiri - kaže Jonić.

R. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track