Demineri pronašli 9.000 neeksplodiranih granata

Demineri pronašli 9.000 neeksplodiranih granata

Društvo -
Humanitarno razminiranje na lokaciji "Paraćin 4", površine 60 hektara, počelo je polovinom marta i trajaće još nekoliko dana

PARAĆIN - Direktor Centra za razminiranje Petar Mihajlović izjavio je da su ruski i srpski demineri na lokaciji "Paraćin 4" pronašli oko 9.000 komada raznih vrsta neeksplodiranih ubojnih sredstava, što je najviše od početka razminiranja Karađorđevog brda 2009. godine.

U vojnom magacinu na Karađorđevom brdu 19. oktobra 2006. godine eksplodiralo je 1.300 tona ubojnih sredstava. Za prve tri godine razminiranja pronađeno je i bezbedno uništeno oko 2.000 neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Humanitarno razminiranje na lokaciji "Paraćin 4", površine 60 hektara, počelo je polovinom marta i trajaće još nekoliko dana.

Među pronađenim granatama bila je i jedna avionska bomba iz Drugog svetskog rata od 250 kilograma, kao i sedam avionskih bombi teških 50 kilograma koje su, zajedno sa oko 2.400 neeksplodiranih ubojnih sredstava, ekipe Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije uništile na vojnom poligonu Nikinci 9. avgusta.

Mine manjih težina, do pet kilograma, uništavane su na Karađorđevom brdu jer tako male količine ne izazivaju uznemiravanje građana ni materijalnu štetu. Mihajlović kaže da su u toku dogovori sa Rusima za novi projekat "Paraćin 5", koji bi trebalo da počne na proleće sledeće godine. Humanitarno razminiranje obavlja zajednički rusko-srpski odred ruske državne agencije "Emerkom", uz nadzor Centra za razminiranje. Saradnja sa tom agencijom traje od 2008. godine, a u januaru je potpisan Memorandum o saradnji koji važi do 2022. godine. Projekat se finansira iz Programa pomoći Rusije Srbiji u oblasti humanitarnog razminiranja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track