ALKOHOL, TELEFON, PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE: Ovo su najveći neprijatelji pri vožnji! Stručnjaci objasnili šta je najbolja preventiva
Foto: MUP

ALKOHOL, TELEFON, PSIHOAKTIVNE SUPSTANCE: Ovo su najveći neprijatelji pri vožnji! Stručnjaci objasnili šta je najbolja preventiva

Društvo -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave saobraćajne policije će od danas, do 12. decembra 2021. godine sprovoditi međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja usmerene na otkrivanje prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Duško Pešić, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, objašnjava da mladi imaju probem sa sistemom kočenja, odnosno vremenom reagovanja od trenutka kada uoče opasnost.

- Vozač koji je trezan će bolje i odmah da reaguje, a kada neko pije, svaka čašica produžava sekunde nereagovanja. Dakle, duplo više vremena je potrebno da se reaguje kada ste pod uticajem alkohola - navodi Pešić.

Govoreći o korišćenju telefona tokom vožnje, Pešić navodi da je to izuzetno opasno, jer mi tada nismo koncentrisani na vožnju.

- Imate i situacije kada prođete na zeleno, jer neko jednostavno nije obraćao pažnju. Mobilni telefon pravi velike probleme, a teško je utvrditi da li je neko koristio telefon tokom vožnje kada se vrši uviđaj nakon nesreće - kaže Pešić.

Dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Beogradu, istakao je da kao psihijatar ima razumevanja za ljude koji su na sedativima, ali ono što jeste problem jeste percepcija rizika i ličnih mogućnosti.

- Najveći problem je taj što neko ne razmišlja o posledicama, a jedino rešenje jeste prevencija - kaže Mladenović.

- Postoje mnogi lekovi koji su na biljnoj bazi, koji su na bazi psihiaktivnih supstanici. Mi ako popijemo kafetin možemo biti pozitivni na opijate. Dakle treba biti oprezan, na takvim lekovima imaju oni trouglovi, i na to treba obratiti pažnju, i njih treba izbegavati kada se vozi - priča Mladenović.

(Kurir.rs/Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track