01:40

POMERENA STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU! Ovo su nova pravila koja će važiti od 1. januara

izmene

POMERENA STAROSNA GRANICA ZA ODLAZAK U PENZIJU! Ovo su nova pravila koja će važiti od 1. januara

Društvo -

Od 1. januara, ženama će za odlazak u penziju biti potrebno dva meseca više u radnoj biografiji, odnosno, u penziju će moći tek kada napune 63 godine i četiri meseca.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Zbog novih pravila, sve je više onih koji u decembru podnose zahtev za penzionisanje. Oni koji su već u penziji, smatraju da uslovi za žene nikako ne bi trebalo da se menjaju.

- Mi žene radimo tri posla. Dakle, ono na poslu, radimo kod kuće, podižemo decu, brinemo o porodici i pogotovo sad u ovim godinama, mi ne brinemo samo o deci, nego i o roditeljima - rekla je Prof. dr. Snežana Šantić, predsednica Udruženja penzionera opštine Stari grad.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Novim pravilima predviđeno je da do 2032. i muškarci i žene u penziju odlaze sa 65 godina.Iako će po ovim izmenama morati skoro dve godine više da rade, deo žena pozdravio je ovu odluku.

- Tu je bio veliki paradoks u pritiscima sa jedne strane žena koje rade u javnom sektoru koje su radile u trgovini, halama, ugostiteljstvu i sa druge strane žene koje rade u javnom sektoru koje su manje bile izložene tim uticajem - kaže Zoran Mihajlović, Savez samostalnih sindikata Srbije.

kurir televizija
foto: Kurir televizija

Ove izmene deo su usklađivanja sa zakonima Evropske unije, kažu sagovornici.

- Nemoj da prepisujemo svaki put nešto od nekog što nije primenljivo za naše uslove, jer zaista, uslovi rada kod nas nisu bili ni nalik uslovima u Evropskoj uniji - rekla je Snežana Šantić.

Ukoliko poželite da ranije odete u penziju, budite spremni da vam penzija bude i do 20% manja, jer se za svaki mesec prevremenog odlaska, iznos umanjuje za 0,34%.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

05:52

Savetnica ministra finansija Siniše Malog najavila novčanu pomoć države

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track