MINISTAR NEDIMOVIĆ SE SREO SA 3 AMBASADORA: Jačanje podrške Francuske, novi aranžman sa Turskom, suficit u razmeni sa Britanijom
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

sastanak za sastankom

MINISTAR NEDIMOVIĆ SE SREO SA 3 AMBASADORA: Jačanje podrške Francuske, novi aranžman sa Turskom, suficit u razmeni sa Britanijom

Društvo -

Potpredsednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović sastao se danas sa ambasadorom Francuske Pjer Košarom.

Dva zvaničnika razgovarali su o procesu evrointegracija u kome se nalazi Srbija i podršci koju nam na tom putu pruža Francuska. Značaj te podrške je svakako veći imajući u vidu da ta zemlja uskoro preuzima i šestomesečno predsedavanje Evropskom Unijom. Time će i Srbija imati snažniju podršku Francuske kroz pripremu za otvaranje predstojećeg klastera, a koji obuhvata i poglavlja iz oblasti poljoprivrede.

Kada je reč o trgovinskoj razmeni poljoprivrednim proizvodima, vrednost izvoza Srbije u Francusku je u porastu i iznosi oko 93 miliona evra. Takođe, beležimo i rast suficita u razmeni u odnosu na 2020 godinu. Najviše smo izvozili smrznuto voće, ali i hranu za životinje čiji je izvoz u opštem porastu prethodnih godina.

Branislav Nedimović
foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministar Nedimović se sastao i sa ambasadorom Turske Hamijem Aksojem kako bi razgovarali o daljem unapređenju saradnje dve zemlje. Glavna tema sastnka bili su novi aranžmani u trgovinskoj razmeni u 2022. godini. Za našu zemlje je prethodnih godina posebno važan bio izvoz svežeg junećeg mesa za koji smo na godišnjem nivou imali kvotu i do 5000 t. U Tursku se izvozilo i smrznuto voće, suncokretovo ulje, kao i hrana za životinje.

Branislav Nedimović
foto: Ministarstvo poljoprivrede

Branislav Nedimović se sreo i sa ambasadorkom Velike Britanije Šan Meklaud. Na sastanku je razgovarano o načinima za unapređenje trgovinske razmene, ali i aktuelnoj temi klimatskih promena, njihovom uticaju na poljoprivrednu proizvodnju i prilagođavanje agrara u tom smislu. Kada je reč o trgovinskoj razmeni, Srbija u delu poljoprivrede beleži suficit, pri čemu je naš izvoz pet puta veći od uvoza. Do oktobra meseca smo u 2021. godini izvezli oko 52 miliona evra, dok je uvoz bio na nivou od 10 miliona.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track