U subotu 18. decembra, KURIR VAM POKLANJA IKONU SASTAVLJENU IZ TRI DELA – TRIPTIH! U CENTRALNOM DELU NALAZI SE IKONA SVETOG NIKOLE
Foto: Kurir

TRIPTIH

U subotu 18. decembra, KURIR VAM POKLANJA IKONU SASTAVLJENU IZ TRI DELA – TRIPTIH! U CENTRALNOM DELU NALAZI SE IKONA SVETOG NIKOLE

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici u nedelju, 19. decembra, slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara. Dan uoči slave Kurir vam poklanja ikonu sastavljenu iz tri dela – triptih – na kojoj se nalaze Bogorodica, Sveti Nikola u centralnom delu i Isus Hristos.

Sveti Nikola, arhiepiskop mirlikijski, slavi se danas u celom hrišćanskom svetu. Roditelji su ga, kao sina jedinca i kao dar od Boga, njemu i posvetili. Svoj duhovni život počeo je kod svog strica u manastiru Novi Sion, gde se i zamonašio. Posle smrti roditelja razdelio je siromašnima svu nasleđenu imovinu. Prema predanju, vođen čudesnim glasom, krenuo je u narod da širi veru, pravdu i milosrđe, i već je svojom pojavom donosio utehu, mir i dobru volju među ljude.

Živeo je u 4. veku u gradu Mira. Bio je poznat po tome što je tajno davao ljudima novac. U čitavom hrišćanstvu se poštuje kao svetitelj i čudotvorac. Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, trgovaca, strelaca, dece i studenata po celom hrišćanskom svetu: na istoku i na zapadu. Zaštitnik je i državama Grčkoj, Rusiji, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji.

poklon, ikona
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja