NAJNOVIJI KORONA PRESEK NA DAN ULASKA OMIKRONA U SRBIJU: 1.177 novozaraženih, preminulo 30 pacijenata
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

kovid bilans

NAJNOVIJI KORONA PRESEK NA DAN ULASKA OMIKRONA U SRBIJU: 1.177 novozaraženih, preminulo 30 pacijenata

Društvo -

SRBIJA - U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 14.291 građana od kojih je 1.177 novozaraženih.

Preminulo je 30 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 104 obolela.

korona, presek stanja
foto: Printscreen/covid19.rs

Omikron ušao u Srbiju

Nova varijanta koronavirusa omikron potvrđena je danas u Srbiji, potvrdila je profesorka Tanja Jovanović.

- Uzorak je uzet od jedne pacijentkinje koja je došla iz Bocvane. Ušla je u zemlju kao PCR negativna, bila je u izolaciji i na kontrolnom PCR testu je bila pozitivna pa smo iz njenog uzorka dokazali - rekla je za Blic Tanja Jovanović, virusolog i član Kriznog štaba koja je napomenula da se to dogodilo pre 20-ak minuta.

Inače, dr Aleksandra Pavlović ranije danas je rekla da se od omikron soja strahuje od kad se pojavio.

"Očigledno je ceo svet u istoj opasnosti, verovatno je već u Srbiji, jer je dokazan u našem okruženju", napominje medicinska direktorka u KBC "Dragiša Mišović".

Takođe, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da dosta pacijenata ima takvu kliničku sliku koji su došli iz zemalja gde taj soj zauzima do 70 odsto obolelih.

korona, stanja
foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

"Pitanje je dana kada će se sekvencionirati i da izađemo zvanično da smo ga otkrili", rekao je Lončar, prenosi Euronews.rs.

Kurir saznaje i da je najnoviji protokol za lečenje kovid pacijenata, 13. verzija, usvojen, a u njega su stavljeni i novi lekovi "molnupiravir" i "pakslovid".

Kurir.rs

"Molnupiravir", prvi antivirusni lek protiv kovida 19, koji je proizveo "Merk" i koji budi nadu širom sveta, a upravo je stigao u Srbiju, kao jednu od prvih zemalja sveta koja ga je nabavila, od sada je dostupan pacijentima i u kovid ambulantama. Poenta leka je da spreči razmnožavanje virusa u ćelijama, a time i smanji hospitalizaciju i smrtnost, i zato je neophodno uzeti ga u prvih pet dana bolesti.

NE PROPUSTITE

VESIĆ U DETALJE O NOVOGODIŠNJIM MERAMA U BG: Ovako će izgledati koncert 31. decembra ispred Skupštine! MASKE, OGRADA, BRZI TEST

DOHVATIO FLAŠU SA STOLA I SVOM SNAGOM JE BACIO U IZLOG: Gost podivljao kad su mu u kafiću u centru BG zatražili kovid propusnicu

U najnovijem protokolu, u koji je Kurir imao uvid, piše da se daju tablete od 800 mg dva puta dnevno pet dana i da je namenjen odraslim pacijentima koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Istim pacijentima namenjen je i "pakslovid", drugi antivirusni lek kompanije "Fajzer", koji je Srbija kaparisala, ali još nije stigao. Ipak je unet u protokol, a daje se u dve komponente, i to 300 mg PF-07321332 uz 100 mg "ritonavira" na 12 sati pet dana.

8 simptoma omikrona

Inače, stručnjaci su za sada utvrdili osam simptoma omikrona, a to su: grebanje u grlu, curenje iz nosa, umor, kijanje, bol u donjem delu leđa, glavobolja, noćno znojenje i bolovi u mišićima

Omikron se vrtoglavo širi Evropom i svetom, a dok ova nova varijanta kovida i dalje predstavlja delimičnu nepoznanicu za naučnike širom sveta, jedno je sigurno - simptomi koji ukazuju na to da ste možda zaraženi omikronom. Stručnjaci su za sada utvrdili osam simptoma omikrona, a to su: grebanje u grlu, curenje iz nosa, umor, kijanje, bol u donjem delu leđa, glavobolja, noćno znojenje i bolovi u mišićima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track