IMA LI MESTA PANICI? Doktor Šekler objasnio zašto je test porodice ZARAŽENE OMIKRONOM bio negativan na ulazu u Srbiju
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

novi detalji

IMA LI MESTA PANICI? Doktor Šekler objasnio zašto je test porodice ZARAŽENE OMIKRONOM bio negativan na ulazu u Srbiju

Društvo -

Ono što se naslućivalo postalo je i zvanično - novi omikron soj koronavirusa potvrđen je u Srbiji kod osobe koja je doputovala iz Bocvane.

Virusolog Milanko Šekler navodi da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja i da se pokazalo da je smrtnost kod te varijante korona virusa manja tri do sedam puta.

Institut za mikrobiologiju i imunologiju potvrdio je juče prisustvo omikron soja u Srbiji kod četvoročlane porodice koja je u izolaciji od ulaska u zemlju. Zaražene osobe, koje su došle iz Bocvane, ušle su u zemlju sa negativnim pi-si-ar testom, a Šekler ističe da to ne znači da testovi ne prepoznaju novi soj virusa.

- Kod jedne vrste testa, koji hvata tri gena, dešavalo se da je jedan gen, onaj na es-proteinu koji je najviše promenjen kod omikrona, bude negativan, ali ostala dva budu pozitivan. Bilo koji od ovih gena da je pozitivan jasno je da imate koronu - objašnjava Šekler.

Ističe i da je velika verovatnoća da testirana osoba ima upravo omikron soj ako taj jedan gen nije pozitivan.

- Pi-si-ar testovi i dalje rade savršeno. Osobe koje su došle iz Bocvane su u tom trenutku još bile u inkubaciji. Virus je tek ušao u njih i nije se dovoljno umnožio da bi test bio pozitivan. Posle nekoliko dana svi su bili pozitivni. Možda su se čak zarazili na aerodromu kad su polazili odozdo - kaže Šekler.

Naglašava da je potrebno svega tri ili četiri dana da novi soj virusa pokaže simptome dok su prethodne varijante dovodile do pojave simptoma posle dužeg vremenskog perioda - čak i do desetak dana.

Vakcinacija i dalje savršeno korisna

Doktor Šekler ističe da treba pratiti zemlje koje imaju najveći problem sa omikronom kao što su Južna Afrika i Velika Britanija.

- Kad pričamo o Južnoj Africi, evidentno je da je četiri do pet puta manja šansa da osoba zaražena omikronom završi u bolnici, ali postoji i 40 odsto šanse da neko ko je preboleo koronu ponovo bude inficiran novim sojem. Vakcinisanih u bolnicama ima ispod 20 odsto što govori da vakcina i te kako štiti - tvrdi Šekler.

Iako rezultati analiza pokazuju da su neutralizujuća antitela značajno slabija, Šekler ističe da neutralizacija nije proporcionalna efikasnošću vakcina protiv koronavirusa.

- Kao što vam je dovoljno malo parče kvasca da napravite hleb, možete isto to testo da napravite i sa četvrtinom te kockice kvasca i da dobijete isti hleb. Postoji umnožavanje i jedna imunološka kaskada gde se povećava efikasnost - objašnjava Šekler.

Naglašava da je vakcinacija i dalje savršeno korisna i efikasna protiv omikron soja i da se pokazalo da je smrtnost kod ove varijante virusa manja tri do sedam puta.

- Ljudi koji završe u kovid bolnicama ne traže kiseonik. Čak do 90 odsto primljenih nema potrebe za kiseonikom - navodi Šekler.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track