Kacin: Srbija je reketirala investitore, hapsite redom!

Ovo su nam poručili iz EU

Kacin: Srbija je reketirala investitore, hapsite redom!

Društvo -
Bez obračuna s kriminalom i korupcijom nema pravne države, a bez nje nema ni ulagača, kaže Jelko Kacin

NOVI SAD - Težak kriminal!Nedugo nakon što je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić zatražio pomoć Evropske unije u rasvetljavanju spornih privatizacija u 24 preduzeća, u zemlju je stigao evropski parlamentarac i izvestilac EU za Srbiju Jelko Kacin, koji je naglasio da za nas nema mesta u evropskoj porodici dok se oštro ne obračunamo s kriminalom. Kako Kurir saznaje, na sastanku koji je održan iza zatvorenih vrata Kacin je poručio predstavnicima Vlade da povlašćenih ne sme biti i da se moraju hapsiti svi koji su odgovorni.- Srbija mora pokazati čvrste argumente u rešavanju otvorenih pitanja koja se tiču pravosuđa, ljudskih sloboda i borbe protiv kriminala i korupcije. Sve drugo predstavlja „mokre snove“ o skorom otpočinjanju pregovora o pristupanju EU - rekao je Kacin i dodao:- Želimo da prenesemo poruku svim institucijama da treba pripremiti dokaze da su potpuno posvećene da ostvare ono što žele. Bez obračuna s kriminalom i korupcijom nema pravne države, a bez nje nema ni stranih investicija. To je razlog zbog kojeg sam ovde.Kacin je priznao da je njegova poseta delom vezana za sporne privatizacije, a da se u Vojvodini prvenstveno interesovao za zloupotrebu države:- U pojedinim slučajevima reč je o čistom reketiranju države, pa privrednici razmišljaju da li je isplativije platiti reket ili sedeti kod kuće i plesti čarape. Što se tiče ATP „Vojvodina“ i DTD „Ribarstvo“, reč je o čistim investicijama, a to što se delije igraju oko toga, to su srpska posla. To nas ne zanima i takva Srbija ne može u EU. Srbija ne može gledati svoju budućnost u tome da sve kupuje preko granice i da svi odu na biro za zapošljavanje.Kurir je nedavno objavio da Vučić poseduje spisak od 27 firmi u kojima se spremaju hapšenja zbog malverzacija.

Kurir je 16. 8.2012. otkrio najavu hapšenja zbog spornih privatizacija
Kurir je 16. 8.2012. otkrio najavu hapšenja zbog spornih privatizacija

Vojvodini treba kancelarijaKacin je izjavio da ne postoji razlog da Vojvodina nema kancelariju u Briselu:- Neko se mora izdići iznad situacije kako bi se sagledalo koliko štete Srbija sebi čini i kako sebe obmanjuje avetima kojih nema. Vojvodina je bila kolateralna šteta odnosa prema Kosovu i sada smo došli u situaciju da se nova vlast prema južnoj pokrajini odnosi racionalnije.

Krstić: Jelko Kacin je nadmen i ohol!Posetu evropskog izvestioca Jelka Kacina Beogradu propratio je i nekadašnji savetnik Borisa Tadića Nebojša Krstić. On je na svom profilu na Tviteru napisao: „Vratio nam se Jelko Kacin! Nadmeniji i oholiji nego ikad.“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track