Dr Siniša Radulović, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije rekao je da da bi lečenje bilo uspešnije neophodno je da uključimo i biološke lekove

U Srbiji, rak debelog creva drugi je vodeći uzrok umiranja među malignitetima, a svake godine oboli više od 4.500 ljudi, a kada bi se u našoj zemlji realizovao skrining program i uvela ciljana terapija u prvoj liniji lečenja mogli bismo da sačuvamo više od 4.000 života svake godine.

Dušica Miljanović, zamenica predsednika Udruženja pacijenata obolelih od raka debelog creva i jetre kaže da je rak debelog creva moguće otkriti u ranijim fazama skriningom, i odmah krenuti sa adekvatnim terapijama.

- Problem sa kojim se suočavamo je taj da je ciljana terapija metastatskog raka debelog creva u prvoj liniji lečenja dostupna u svim zemljama Evrope, osim u Srbiji. Važno je istaći da je u Srbiji pokriveno 15% pacijenata u prvoj fazi lečenja, i potrebno je da se ulože dodatni napori kako bi svi pacijenti u toj prvoj liniji lečenja bili snabdeveni. Saradnja i podrška je važna među pacijentima, ali i njihovim najbližima. Trudimo se da pomognemo obolelima da što duže i kvalitetnije žive. Uz primenu odgovarajuće terapije danas je život ljudi koji imaju rak znatno poboljšan, ali se i pored toga trudimo da ih osnažimo u njihovoj borbi. Jedan od prioriteta je i da edukujemo javnost o posledicama raka debelog creva. U tom smislu imamo saradnju sa zdravstvenim ustanovama širom zemlje i motivišemo građane da se na vreme kontrolišu - rekla je ona.

Dr Siniša Radulović, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije rekao je da da bi lečenje bilo uspešnije neophodno je da uključimo i biološke lekove. - Ono što je dobro je da se ovi lekovi nalaze na listi RFZO-a, a ono što je potrebno je samo proširiti indikacije kako bi ih svi pacijenti dobili u prvoj liniji lečenja. Precizna medicina dosta doprinosi uspešnom lečenju, jer omogućava da se na osnovu genetike, biomarkera i nekih drugih karakteristika pacijenata sagledaju potrebe svakog pacijenta pojedinačno. Svaki pacijent je priča za sebe i samim tim zahteva jedinstven pristup. Mi na taj način prilagođavamo terapiju pacijentu, jer ne reaguje svako isto na određeni lek. Na taj način se nude efikasnija rešenja. Naravno, kada govorimo o prevenciji, ona je ključna kako bi se izbegao rizik oboljevanja. Fizička aktivnost, kvalitetna ishrana, izbegavanje alkohola i cigareta su prvi koraci u očuvanju zdravlja", izjavio je dr Radulović.

Kurir.rs / S. T.