NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih, broj preminulih isti kao juče
Foto: Shutterstock, Covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Danas manje novozaraženih, broj preminulih isti kao juče

Društvo -

U prethodnih 24 sata na korona virus testirano je 9.265 građana od kojih je 976 novozaraženih.

Preminulo je 26 pacijenta, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalaze se 99 obolela.

korona presek, presek stanja, korona
foto: Shutterstock, Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus testirano je 14.656 građanin od kojih je 1.193 bilo novozaraženih. Preminulo je 26 pacijenata, a na respiratorima bilo 100 obolelih.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović kaže da ne treba da zavara što je omikron soj blaži od delta soja jer i on može izazvati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom i hroničnim bolestima.

Branislav Tiodorović je, govoreći u Dnevniku RTS-a, rekao da dosadašnja naučna saznanja o omikron soju govore da je to, po simptomatologiji i posledicama, ipak blaži soj.

"To ne treba da zavara jer i on može dati komplikacije kod osoba sa slabim imunitetom ili hroničnim bolestima. Možemo očekivati da će biti problem za kliničare zbog diferenciranja dijagnoze, jer može imati tempterature ali i ne, i da liči na prehladu. Imaćemo veliki broj zaraženih, kao u Britaniji i SAD, gde dominira u tri-četrvrtine broja novozaraženih. U kratkom period ćemo imati veliki udar na hospitale", naveo je epidemiolog.

Za utorak je najavljena sednica Kriznog štaba, a Tiodorović, koji je član štaba, kaže da je struka jedinstvenog stava da se moraju primeniti restriktivnije mere i da kovid propusnice traju 24 sata.

"Međutim, budimo realni, u ekonomskom i političkom ambijentu u kom se nalazimo i sa tim kako se ponašamo, u smislu sa tim javnim nastupima, da li je ispravno primenjivati restriktivne mere samo prema ugostiteljskim objektima. I da li smo svesni da smo deo Evrope, opkoljeni smo sa svih strana ovim virusom. Sigurno smo ovaj virus imali i ranije od dijagnostike", smatra epidemiolog.

(Kurir.rs)

BONUS VIDEO:

09:41

DR DARKO NOŽIĆ I DR ALEKSANDAR STOJANOVIĆ: 3 simptoma omikron soja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track