MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI Svim pravoslavnim vernicima redakcija Kurira i Kurir Televizija žele srećan Božić
Foto: Stefan Stojanović MONDO

Čestitka

MIR BOŽIJI HRISTOS SE RODI Svim pravoslavnim vernicima redakcija Kurira i Kurir Televizija žele srećan Božić

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Božić, najradosniji hrišćanski praznik, ujedno praznik rođenja spasitelja Isusa Hrista.

Redakcije Kurira i Kurir Televizije želi vam sreću, mir, blagostanje i lični i poslovni uspeh, kao i da najradosniji hrišćanski praznik provedete u krugu najmilijih.

To je pre svega praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva - očinstva i materinstva. Božić se praznuje tri dana, dok proslava počinje pre svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima. Svi obicaji i obredi vezani za proslavljanje Božića imaju jedan osnovni smisao, a to je zamoliti Boga da sačuva i uveća porodicu i imanje domaćina, što je izraženo i u kratkoj narodnoj zdravici i molitvi za Božić: "Daj, Bože, zdravlja i veselja u ovom domu, neka nam se rađaju zdrava dečica, neka nam rađa žito i lozica, neka nam se uvećava imovina u polju, toru i oboru!".

Božić, jedan od dva najveća hrišćanska praznika, praznuje se tri dana, a proslava počinje pre svitanja zvonima na pravoslavnim hramovima. Domaćin i svi ukućani oblače najsvečanije odelo i odlaze u crkvu na Božićnu Liturgiju i Sveto Pričešće nakon čega se pozdravljaju do Bogojavljenja tradicionalnim pozdravom "Hristos se rodi! Vaistinu se rodi".

Rano pre podne, u kuću dolazi specijalni gost - položajnik, koji se posebno dočekuje. Položajnik pozdravi dom Božićnim pozdravom, ljubi se sa ukućanima i odlazi kod šporeta ili peći gde džara vatru i govori zdravicu: "Koliko varnica, toliko parica". Položajnik simboliše Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track