PRODAJE SE TITOVA JAHTA, CENA JE BASNOSLOVNA! Na njoj je uživao i dugogodišnji PRVI ČOVEK CRNE GORE! (FOTO)
Josip Broz Tito, Foto: Profimedia

LICITACIJA

PRODAJE SE TITOVA JAHTA, CENA JE BASNOSLOVNA! Na njoj je uživao i dugogodišnji PRVI ČOVEK CRNE GORE! (FOTO)

Društvo -

Plovilo je jedno vreme pripadalo Crnoj Gori, na njemu je uživao i Milo Đukanović. Prešlo je u privatno vlasništvo 2007. za 104.000 evra. Prethodno je imalo nekoliko havarija i završavalo na dnu mora

Jahta "Primorka", reprezentativno plovilo Josipa Broza Tita, sagrađeno za doživotnog predsednika SFRJ 1974. u Italiji, prodaje se za 460.000 evra.

U oglasu na Fejsbuk stranici Yachts for Sale Worldwide navode se osnovne informacije i ističe se da je plovilo pripadalo Maršalu, ali da ga je po raspadu Jugoslavije koristila vlada Crne Gore.

1 / 5 Foto: Printscreen/ Facebook/Yachts for Sale Worldwide

Inače, jahta je od 2007. godine u vlasništvu Smiljana Samardžića, kapetana duge plovidbe iz Kotora, koji ju je, kako su mediji tada naveli, kupio za 104.000 evra u nameri da je prepravi za krstarenja.

Plovilo na kojem je uživao i Milo Đukanović bilo je u posedu ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore, a na prvoj licitaciji pre 15 godina dostiglo je cenu od 180.000 evra. Ali prodaja je propala jer je jedini ponuđač, anonimni slovenački biznismen, kojeg je zastupao Orhan Hodžić, predstavnik "Adrija ervejza" za Crnu Goru, odustao od kupovine, naveli su mediji tada. Već istog leta pazario ju je Samardžić.

Jahta je za svog veka doživela nekoliko havarija. U Boku Kotorsku stigla je 1991. godine. Dva puta je završila na morskom dnu, a 28. septembra 2003. nasukala se na hrid Krš od Đerana kod Ulcinja. U popravku je uloženo 75.000 evra, a za potpuno sređivanje, da bi se mogla koristiti u rezidencijalne svrhe, kupac je trebalo te 2007. da obezbedi još oko 200.000 evra.

"Primorka" je dugačka je 24,5 metara, a široka 6,2 metra. Pokreću je dva motora od po hiljadu kilovata i može da postigne maksimalnu brzinu od 28 čvorova na čas.

Na internetu se mogu naći postovi u kojima se nekadašnji pripadnici Ratne mornarice JNA prisećaju "Primorke", pa jedan od njih, kojem je uz ime navedeno da je kapetan bojnog broda, navodi incident koji se desio dok su na njoj bili Tito i Jovanka:

- Prilikom pristajanja u luci Fažana otkazale su kopče za prekret, mada ja ni dan-danas ne verujem u to (zvanično) objašnjenje, već mislim da je uzrok bio u ljudskom faktoru - kasno izdatoj komandi za vožnju krmom. (Ako kopče otkažu - kako obe u isto vreme, kako prorade za 30 ili 40 sekundi?) Zbog toga je jahta udarila pramcem u obalu, Tito i Jovanka su popadali na pod salona, bez povreda.

Tito je pitao zbog čega se to desilo, rekli su mu da je otkazala tehnika, a on je odgovorio da paze da se zbog toga nešto ne desi ljudima koji su upravljali brodom. Međutim, jahta je nakon popravka prekomandovana iz GMO (Gardijski mornarički odred) Brioni u Odred školskih brodova, Split. Starešine nisu zvanično kažnjene, a nezvanično su nosile pečat do kraja karijere - piše u objavi na sajtu Paluba. info"od pre nekoliko godina.

24,5 metara je duga jahta 6,2 metra je široka 2 motora od po 1.000 kilovata je pokreću 28 čvorova je maksimalna brzina

Šta sve ima "Primorka" - glavna kabina s bračnim krevetom - kabina s bračnim krevetom - dve kabine sa dva kreveta - kapetanova kabina - kabina za posadu sa četiri kreveta

Kurir.rs / Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track