UPOZORENJE RODITELJIMA: Ukoliko OVO kupite svojoj deci preti vam KAZNA ZATVORA DO 12 GODINA!
Foto: Profimedia

krivična odgovornost

UPOZORENJE RODITELJIMA: Ukoliko OVO kupite svojoj deci preti vam KAZNA ZATVORA DO 12 GODINA!

Društvo -

Posle informacija da se neki roditelji, verovatno ne znajući o čemu je reč, svojoj maloj deci kupuju potencijalno po decu i ostale opasne gasne pištolje, pozabavili smo se ovom temom i otkrili kako stoje stvari.

Roditelji koji svojoj deci poklanjaju gasni pištolj trebalo bi da znaju da je za njihovo držanje potrebna dozvola policije, kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

Što ste tiče pravne strane ukoliko policija kod maloletnika pronađe gasni pištolj njegovom roditelju ili staratelju preti kazna zatvora do 12 godina. Međutim, u dosadašnjoj sudskoj praksi još niko nije na toliko osuđen već na kućni zatvor sa nanogicom do godinu dana.

Šta je gasni pištolj?

- Gasni pištolji, bez obzira na munuciju koju koriste, ukoliko se pravilno sa njima rukuje potpuno su bezopasni na metar razdaljine od mete - kaže Vlada Kostić, veštak balističar.

Međutim, prema njegovi rečima ukoliko u nekoga uperite gasni pištolj, a on kod sebe ima pravo oružje i ubije vas, na sudu će biti oslobođen jer je to uradio u nužnoj odbrani- pojašnjava Kostić.

Prema Kostićevim rečima, roditelji koji kupe svom detetu pištolj podležu krivičnoj odgovornosti.

- Ukoliko policija kod maloletnika pronađe gasni pištolj njegovom roditelju ili staratelju sud može odredi kaznu zatvora koja je čak do 12 godina. Međutim, to su retki primeri u sudskoj praksi i obično roditelji budu osuđeni na jednu godinu kućnog zatvora sa nanogicom - tvrdi Kostić.

Kako se u našem Zakonu tretira gasni pištolj?

Prema našem Zakonu o oružju i municiji, konvertibilno oružje jeste ono oružje koje izgledom podseća na vatreno oružje i koje se s obzirom na konstrukciju i materijal od koga je napravljeno može prepraviti tako da ispaljuje bojevu municiju, a, s tim u vezi, konvertibilnim oružjem, u smislu ovog zakona, smatraju se gasno, startno i signalno oružje.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track