NUNS: RTS ne sme da zavisi od vlade
Foto: Marina Lopičić

NUNS: RTS ne sme da zavisi od vlade

Društvo -
Novi sistem finansiranja javnog servisa mora da bude takav da obezbedi nezavisnost uređivačke politike i onemogući upliv vladajućih struktura na uređivačku politiku, smatra NUNS

BEOGRAD - Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je danas zabrinutost povodom nezvaničnih najava da bi uskoro mogla da bude ukinuta RTV pretplata. NUNS je pozvao Skupštinu i Vladu Srbije da, pre eventualnog donošenja ovako važne odluke, obave konsultacije sa medijskim udruženjima i asocijacijama kako bi se sagledala celina problema.

U saopštenju tog udruženja ističe se da se nikako ne bi smelo dogoditi da javni servis, umesto iz pretplate, bude finansiran direktno iz budžeta i da priliv novca direktno zavisi od odluka Vlade Srbije. Novi sistem finansiranja javnog servisa mora da bude takav da obezbedi nezavisnost uređivačke politike i onemogući upliv vladajućih struktura na uređivačku politiku, smatra NUNS. Udruženje je ocenilo da je tačno da javni servis, uglavnom zbog siromašenja stanovništva iz pretplate dobija sve manje novca i da je potrebno nešto menjati, ali se ne bi smelo dogoditi da trenutne okolnosti budu iskorišćene kao prilika da izvršna vlast, kroz kontrolu budžeta tog servisa, poveća upliv u uređivačku politiku.

NUNS je naveo da bi, ukoliko sistem finansiranja i bude menjan na način koji podrazumeva izdvajanje budžetskih sredstava, bilo nužno primeniti model koji se primenjuje na nezavisne institucije, a to znači da bi parlament na početku godine trebalo da izglasa budžet kojim bi raspolagao javni servis, bez mogućnosti da vlada i njeni organi menjaju utvrđeni iznos ili dinamiku priliva sredstava.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja