NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Novi CRNI rekord broja novozaraženih
Foto: Covid19.rs, Shutterstock

KOVID BILANS

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Novi CRNI rekord broja novozaraženih

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 39.282 građana od kojih je 19.901 zaražen.

Preminulo je 34 pacijenata, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 131 obolelih.

Podsetimo, juče je od 30.988 testiranih, pozitivno bilo 15.046, uz 35 preminulih i 119 pacijenata na respiratorima.

korona, presek stanja, korona presek
foto: Covid19.rs

POČETAK KRAJA KORONE

Ovo je početak kraja, korona trči poslednji krug s omikronom, ohrabrujuće su prognoze vodećih stručnjaka, na koje dolaze i dobre vesti iz uvek rezervisane Svetske zdravstvene organizacije. Čak se i SZO usudila da kaže da će skori kraj pandemiji, barem u Evropi, a i naši doktori predviđaju da se ubrzo vraćamo normalnom životu, pa i da polazak đaka u škole ne znači da je odzvonilo koroni, ali znači da će ubrzo.

Hans Kluge, direktor za Evropu u SZO, izjavio je da je omikron početak kraja pandemije i da će korona preći u takozvano endemsko stanje poput gripa, virusa koji se javlja tu i tamo, sezonski, ali više nema potencijal da masovno ubija.

Hans Kluge
foto: EPA-EFE/IDA GULDBAEK ARENTSEN

- Može se očekivati da Evropa ide ka završnoj fazi pandemije. Prema procenama SZO, do marta bi oko 60 odsto Evropljana moglo da bude zaraženo omikronom. A nakon tog talasa na nekoliko sedmica ili meseci u društvu će postojati jak imunitet protiv korone ili zahvaljujući vakcinaciji, ili zbog toga što su ljudi preležali virus. Uz to bi došao efekat proleća i leta, kada je manje zaraza - kazao je Kluge, a prenela Beta.

On je naveo da sledi vreme mira.

- Dakle, možemo da se pripremimo da ćemo imati jedno vreme mira pre nego što se kovid vrati krajem godine. A to što će se kovid vratiti, ne znači da će se pandemija vratiti - naglasio je Kluge.

KAKAV JE OMIKRON KOD DECE

Doktorka Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je da se omikron brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Da sa rastom broja zaraženih, raste i broj zaražene dece uočavaju pedijatri u kovid ambulantama i dečijim bolnicama.

Dr Snežana Rsovac, pulmolog iz Dečije klinike u Tiršovoj rekla je da je razlog za zabrinutost roditelja ništa veća nego prethodnih meseci.

Snežana Rsovac
foto: Printscreen/RTS

Prema njenim rečima, omikron se brzo širi ali ipak daje sliku umereno blagu, retko kada tešku kod dece i prolazi za pet do sedam dana.

Govoreći o simptomima koji se uočavaju kod dece, dr Rsovac kaže da što se tiče dece predškolskog uzrasta i odojčadi javlja se temperatura, groznica i simptomi gornjeg respiratornog sistema, nos, ždrelo, trahitisi, glavobolje, konjuktivitisi, a donji disajni putevim bronhitisi, bronhiolitisi, pneumonije su ređe zastupljeni.

Kod manje dece pre će biti kada se kada se spusti - kada zahvati donje respiratorne puteve slika kašnja i otežanog disanja.

"Kod školske dece sve ovo, retko kad se javljaju pneumonije, u ovom trenutku nema porsta hospitalizacije zbog težih respiratornih simptoma", rekla je dr Rsovac.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track