NEVEROVATAN SKOK SRBIJE NA SVETSKOJ VOJNOJ RANG LISTI U POSLEDNJIH 5 GODINA: Naša vojska i dalje ispred Hrvatske
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

iz dana u dan sve jača

NEVEROVATAN SKOK SRBIJE NA SVETSKOJ VOJNOJ RANG LISTI U POSLEDNJIH 5 GODINA: Naša vojska i dalje ispred Hrvatske

Društvo -

Stranica "Global Firepower" svake godine još od 2006. objavljuje godišnji izveštaj i rang listu 140 nacionalnih oružanih snaga. I svake godine se s velikom pažnjom ta rang lista prati u zemljama bivše Jugoslavije, gde je, iz razumljivih razloga, vojno odmeravanje i dalje aktualno.

I po podacima za 2022. Srbija je, kao i godinu dana pre, po jačini vojske ispred Hrvatske. Srbija je u 2022. rangirana na 61. mesto , a Hrvatska je korak iza, na 62. Prošle godine je Srbija bila na istom, 61., a Hrvatska na 63. mestu, piše Večernji list.

Činjenica je da se u poslednjih nekoliko godina Srbija intenzivno naoružava i podiže godišnje svoj vojni proračun i po 40-ak posto. Poređenja radi, još 2017. Hrvatska se nalazila na 68. mestu, a Srbija na 89.

Dakle, Srbija je na ovoj listi napravila veliki skok u samo pet godina, jer se probila s 89. na 61. mesto. To nije iznenađenje, s obzirom na to da je u međuvremenu Srbija modernizovala celu eskadrilu, od 12 MIG-ova 29, nabavila 20-ak tenkova T-72, novi protivavionski raketni sistem Pancir S-1, potom borbene helikoptere MI-35, te novi protivoklopni raketni sistem Kornet, sve iz Rusije. Iz Kine joj stiže kopija PZO sistema velikog dometa FK-3 (kopija ruskog S-300), već su stigle kineske borbene bespilotne letelice, a dolaze slične iz Turske. Da se Hrvatska nije konačno odlučila na pojedinačno najveću vojnu nabavku u svojoj istoriji, kupovinu 12 malokorišćenih višenamenskih vojnih aviona Rafale iz Francuske za milijardu evra, od čega je više od trećine već isplaćeno krajem 2021., njen zaostatak za Srbijom bilo bi i veći.

Od zemalja bivše državne zajednice, nakon Srbije i Hrvatske sledeća po vojnoj moći je Slovenija, na 86. mestu, BiH je na 123., Severna Makedonija na 134. Crne Gore uopšte nema na ovoj listi, iako ima vojsku.

Od ostalih evropskih zemalaja, Mađarska je na 56. mestu, Austrija na 58., Slovačka na 60. Dosta jaku vojsku ima Rumunija, koja je na 38. mestu, Norveška na 33., Grčka na 27. Izael je 18. na svetskoj rang listi, Nemačka tek 16., Turska 13.

Deseto mesto drži Brazil, Pakistan je na devetom, Ujedinjeno Kraljevstvo na osmom, a najbolje plasirana evropska zemlja je Francuska na 7. mestu. To je, naravno, dosta čudan izbor, s obzirom na to da je Francuska i nuklearna sila, a poseduje i nuklearni nosač aviona, kao i nuklearne podmornice.

Ali, na rang listi "Global Firepowera" od nje su jači Južna Koreja i Japan, koji su na šestom i petom mestu. Indija je na četvrtom, a u samom vrhu su trećeplasirana Kina, drugoplasirana Rusija i još uvek najmoćnija vojna sila na svetu SAD na prvom mestu.

(Kurir.rs/Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track