DVOSTRUKO ODLIKOVAN: Direktoru Arhiva Vojvodine Nebojši Kuzmanoviću uručena visoka priznanja u Izraelu!
Foto: Printscreen/Facebook

negovanje sećanja na Holokaust

DVOSTRUKO ODLIKOVAN: Direktoru Arhiva Vojvodine Nebojši Kuzmanoviću uručena visoka priznanja u Izraelu!

Društvo -

Direktoru Arhiva Vojvodine dr Nebojši Kuzmanoviću uručena je Povelja Univerziteta u Bar-Ilanu za izuzetne zasluge za negovanje sećanja na Holokaust, i saradnju institucije koju vodi sa ovim Univerzitetom.

On je predhodno odlikovan Poveljom izraelskog parlamenta, Kneseta i Međunarodnog suda pravde države Izrael za izuzetan doprinos jačanju veza između Srbije i Izraela.

Među brojnim publikacijama Arhiva Vojvodine na temu prisustva Jevreja u jugoistočnoj Evropi, povod dr Kuzmanovića Državnom univerzitetu Bar-Ilan, kod Tel Aviva, bila je promocija engleskog izdanja knjige Deportacija Bački Jevreji 1944. godine.

Nebojša Kuzmanović, Holokaust, Bar-Ilan
foto: Printscreen/Facebook

Ovo izdanje je pripremljeno u saradnji sa Sal Van Gelder Institutom na Univerzitetu Bar-Ilan.

Na video konferenciji posebnu pažnju privuklo je obraćanje potpredsednika Vlade i ministra spoljnih poslova Jaira Lapida, nakon čega je usledilo izlaganje doajena naučnih istraživanja o holokaustu, prof. Yehuda Bauer, jednog od urednika knjige Aleksandra Bursaća iz Arhiva Vojvodine i istoričara Joel Rapel. Među stotinama prisutnih na promociji ovog kapitalnog dela, koje je sada dostupno istraživačima iz celog sveta, bio je i direktor Centra "Simon Wiesenthal" Ephraim Zuroff.

Nebojša Kuzmanović, Holokaust, Bar-Ilan
foto: Printscreen/Facebook

Povelju Univerziteta u Bar-Ilanu dr Kuzmanoviću je uručio prof. Arie Reich, zamenik rektora, u prisustvu, između ostalih, prof. Zehavit Gross, direktora Instituta Sal Van Gelder, dr Olga Goldin, direktorica Univerzitetske biblioteke i dr. Rachel Levi-Drumer, akademski sekretar Univerziteta Bar-Ilan. Nagradjeni dr Nebojša Kuzmanović je autor, urednik i društveno-politički radnik. Obavlja funkciju direktora Arhiva Vojvodine. Za svoj rad dobio je nekoliko nacionalnih priznanja kao i nagrade slovačkih udruženja i Ministarstva kulture Republike Slovačke. Član je Matice srpske, Matice slovačke, Udruženja književnika Srbije, Društva književnika Vojvodine i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat”.

Nebojša Kuzmanović, Holokaust, Bar-Ilan
foto: Printscreen/Facebook
Nebojša Kuzmanović, Holokaust, Bar-Ilan
foto: Printscreen/Facebook

Povelju Kneseta i Ministarstva spoljnih poslova Izraela predstavio je Josef Jamboki, preživeli holokaust iz Beograda i Kanjiže, u prisustvu ambasadora Dana Orijana, direktora Odeljenja za Balkan u Ministarstva spoljnih poslova Izraela, otpravnika poslova Mihajla Tripića, potpukovnik Milomir Isailović, konzul Dušan Vujović i počasni konzul Republike Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, koji su inicirali povezivanje Arhiva Vojvodine i Univerziteta u Bar-Ilanu što će doprineti učvršćivanju saradnje izraelskog i srpskog naroda u kulturnom, privrednom i svakom drugom polju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track