06:08

Čudo na Dedinju! Ugradili novo srce Aleksandru, sada putuje u svoj Sombor

VELIKI USPEH SRPSKE MEDICINE

BIO NA IVICI ŽIVOTA, DOK NIJE OTIŠAO NA DEDINJE! Prvi put u svetu izvedena ovakva operacija ALEKSANDAR SADA IDE U SVOJ SOMBOR

Društvo -

Još jedan veliki uspeh stručnjaka iz Instituta za kardiovaskularne bolesti ,,Dedinje”. Oni su četrdesetčetvorogodišnjem Aleksandru Vukoviću iz Sombora ugradili, za njega spasonosno, veštačko srce, nakon čega su mu uklonjene i dve ogromne preponske kile, koje su mu nekoliko godina pravile mnogo problema.

Aleksandar Vuković (44) iz Sombora dobio je na Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" veštačko srce i šansu za novi život do čekanja onog pravog i transplantacije.

operacija Dedinje
foto: Kurir Televizija

U Institutu "Dedinje" bila je Nevena Topličić, koja je posetila pacijenta, lekare i osoblje.

- Osećam se odlično. Malo sam smao fizički slab. Što se tiče zdravstvenog stanja, ja se osećam fenomenalno i sve zahvaljujući doktoru Boroviću i sestrama. Supruga mi je tu bila, čekaju da krenemo u Sombor.

Medicinska sestra Ivana Košutić, medicinska sestra, nije krila sreću zbog uspešne operacije.

operacija Dedinje
foto: Kurir Televizija

- Ovo je najsrećniji trenutak za nas. Srećni smo što možemo da ga otpratimo kući -rekla je medicinska sestra Ivana Košutić.

Doktor koji je Aleksandru ugradio srce veoma je zadovoljan rezultatom slededa, kako kaže, neobičnih događaja.

- Neobičan je sled događaja. Pet srca smo ugradili na Dedinju. Aleksandar je bio četvrti po redu kome smo ugradili srce. Posebno je to što je došao kod nas sa preponskim kilama, zamenili smo mu njegovo slabo srce, a onda smo mu odstranili obe kile - rekao je dr Saša Borović.

operacija Dedinje
foto: Kurir Televizija

Na Dedinju je, nakon skoro pet godina od ugradnje prvog, ponovo počela ugradnja veštačkog srca prošle godine, kada Aleksandar i još četvorica pacijenata sa teškom srčanom insuficijencijom dobijaju novi život i sada bezbrižnije čekaju na neophodnu transplantaciju srca.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:43

ZAŠTITNIK PRAVA PACIJENATA: Evo kome možete da se obratite kada operacija pođe po zlu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track