OVIH ŠEST NAMIRNICA NE SME DA POSKUPI DO MAJA! Ministarka Matić za Kurir: Proširena lista zamrznutih cena!
Foto: Privatna Arhiva

uredba

OVIH ŠEST NAMIRNICA NE SME DA POSKUPI DO MAJA! Ministarka Matić za Kurir: Proširena lista zamrznutih cena!

Društvo -

Ministarka turizma Tatjana Matić rekla je u gostovanju na Kurir televiziji da će posle 8. februara biti produžena uredba o zamrzavanju cena osnovnih životnih namirnica još 90 dana s tim što će sada biti obuhvaćeno šest namirnica.

Tatjana Matić
foto: Ministarstvo trgovine turizma i telekomunikacija

- Vlada Srbije je prethodnu uredbu donela pre nešto više od dva meseca. Stara uredba je na snazi do 8. februara, a mi smo odlučili da nakon 8. februara još 90 dana produžimo tu uredbu. Reč je o pet osnovnih životnih namirnica, s tim što je sada uključeno kao šesta i brašno tip 400 i tip 500 pa zato kažemo da je ukupno šest namirnica - kazala je ministarka Matić i dodala:

brašno, zalihe, Valjevo, korona, vanredno stanje, korona virus
foto: TV Valjevo plus Youtube printscreen

- Pored brašna tu je i ulje, mleko, šećer i svinjski but bez kostiju, to su namirnice koje su su bile i prethodni put i sada su predmet uredbe narednih 90 dana. Biće zaštićene cene na nivou od novembra. Mera je bila jako uspešna, zahvaljujući tome imali smo jaku dobru snabdevenost tržišta - istakla je ona.

Ministarka je navela i da cene ovih namirnica od donošenja uredbe nisu menjane u prodavnicima.

- Nismo imali problema u pojavi špekulativnih radnji koje nekada mogu da se jave kada ovakve mere donosite. Može da se desi da trgovci tu robu povuku da bi preprodavali po nekim višim cenama. To je jedan od rizika sa kojima morate da kalkulišete. Procenićemo kako se razvija globalno tržište hrane i u zavisnosti od toga predlagati nove mere - zaključila je ona.

Kurir.rs/ A. K.

Bonus video:

02:33

Cene nekretnina neće padati!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track