07:54

Defektolog Jelena Jovičić u Pulsu Srbije objašnjava kako alkohol i tablete loše deluju na organizam

psihologija i društvo

UŽASNA STATISTIKA U SRBIJI! Muškarci piju, žene uzimaju lekove DEFEKTOLOG OTKRILA šta sve sreće u praksi VREME JE DA SE ZABRINEMO

Društvo -

U Srbiji alkoholna pića koriste više muškarci, baš kao i narkotike, a lekove iz grupe sedativa, anksiolitika ili hipnotika uzimaju žene i to duplo više nego muškarci, pokazuje istraživanje Instituta Batut o stilovima života stanovništva Srbije iz 2018. godine koje pokazuje zastupljenost i obrasce upotrebe supstanci među opštom populacijom tokom života! Naime, u navedenom istraživanju ustanovljeno je da je alkoholna pića nekada tokom života konzumiralo ukupno 73,9 odsto odraslih u Srbiji, i to sa podelom od kojih muškarci čine većinu - čak 83 odsto, dok žene čine 65,8 odsto ispitanika.

Puls
foto: Kurir Televizija

U istom istraživanju navodi se da je lekove iz grupe sedativa, anksiolitika ili hipnotika nekada u životu probalo 19,3 odsto ispitanika, i to 11,2 odsto muškaraca, a žena više od duplo - čak 26,5 odsto njih! Zašto je to tako, pokušala je da objasni u razgovoru za jutarnji program Kurir televizije defektolog Jelena Jovičić.

- Statistika treba, svakako, da nas zabrine. Ti brojevi su dugi niz godina u porastu. Društveno je prihvatljivije da muškarci piju, nego žene, to je možda razlog zašto muškarci više posežu za alkoholom. Kad govorimo o lekovima za smirenje, njima su sklonije žene. Zavisnost koja se razvija kod žena je u nešto većoj meri sekundarnog porekla u odnosu na muškarce, kod kojih je više primarna.

Puls
foto: Kurir Televizija

Jelena Jovičić ove pojave objašnjava kulturološkim obrascima.

- Takođe, i to što žene više piju tablete se može objasniti kulturološkim uticajima. Statistike pokazuju i veću zloupotrebu alkohola kod žena, taj odnos se sada izjednačava. Društvo lakše prihvata muškarce koji piju, nego žene koje piju. Kada se leče, porodica češće ostaje uz muškarca koji pije, ali češće odbacuju žene koje piju.

Takođe, objasnila je šta je i kako se manifestuje alkoholizam i kada je vreme da se zabrinemo.

- Alkoholizam ne mora da podrazumeva veliku količinu alkohola, ni učesalost pijenja, već funkcionisanje osobe.

Puls
foto: Kurir Televizija

Ono što je, verovatno najgore, je i to da se u praksi sve češće sreću slučajevi kada muškarci i žene mešaju alkohol i tablete, ne bi li tako uspeli da na loše načine utiču na nervni sistem.

- Posebno se dešava da muškarci mešaju alkohol i tablete za smirenje. Sve ovo se sreće u praksi. Sve ovo treba ispitivati. To su sva ponašanja koja nisu u skladu kako se ta osoba ranije ponašala, ima probleme u porodici, povlači se iz društva, preveše je agresivan, ili previše pasiva, ima probleme na poslu, često otvaraju bolovanja, prođu godine dok se taj problem ne shvati, i najčešće se shvati da je taj broblem počeo u tinejdžerskim danima - rekla je Jovičić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

11:19

Stručnjaci su nam otkrili kako da se smanji rizik: Gledajte ALKOHOL KAO NA RITUAL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track